Junior 2020

JUNIOR 2020GESCHIEDENIS

Nederland op het Junior Eurovisiesongfestival: Toen & nu (2012-2020)

Nederland was samen met België en veertien andere deelnemende landen één van de grondleggers van het Junior Eurovisiesongfestival. Vanaf het begin in 2003 tot op heden stuurde Nederland elk jaar een inzending naar het kleine zusje van het Eurovisiesongfestival en is daarmee samen met Wit-Rusland recordhouder. In 2007 en 2012 mocht Nederland het festival zelfs organiseren. De eerste keer in Ahoy in Rotterdam, de tweede keer in de Heineken Music Hall (nu AFAS Live) in Amsterdam. Hoe deden de Nederlanders het op het Junior Eurovisiesongfestival en hoe klinken de kandidaten nu eigenlijk? In dit artikel kijken we terug naar de inzendingen van 2012 tot en met 2020. Benieuwd naar de jaren 2003 tot en met 2011? Onderaan in het artikel vind je de de link naar de voorgaande jaren.

2012 – Femke – Tik tak tik

Het tiende Junior Eurovisiesongfestival werd opnieuw in Nederland georganiseerd. De Heineken Music Hall (nu AFAS Live) in Amsterdam werd gekozen als decor van het festijn. De presentatie was in handen van Ewout Genemans en Kim-Lian van der Meij. België nam tot op heden voor de laatste keer deel dat jaar. Nederland koos de kandidaat weer via het Junior Songfestival. Het format bleef hetzelfde. De 12-jarige Femke deed voor de 2e keer auditie en werd geselecteerd voor de liveshow, maar niet met het liedje dat ze inzond in 2012. De selectiecommissie wilde graag dat ze zou deelnemen met het liedje dat ze het jaar ervoor instuurde. Femke ging akkoord en won de finale waardoor ze Nederland mocht vertegenwoordigen in Amsterdam. Femke werd daar 7e van de 12 landen met 69 punten. De Oekraïense Anastasia Petryk won de editie van 2012 met het lied Nebo.

play

In de jaren het Junior Eurovisiesongfestival bracht Femke meerdere liedjes uit waaronder Dan kies ik voor jou, Kerst met jou en Dat zijn wij. In 2014 nam ze deel aan Sterren springen van SBS6 waar ze het tot de eerste liveshow volhield. In 2016 begon Femke samen te werken met Disney en speelde ze Liz in de serie Just Like Me!. In 2018 werd ze gecast voor de rol van Fleur in de film Elvy’s Wereld, So Ibiza. In  2020 bracht Femke voor de film Engel twee nieuwe singles uit: de officiële titelsong Dichterbij en Mooi begint van binnen. Ook Femke trad in 2017 op tijdens het 15 jaar Junior Songfestival concert in Hilvarenbeek.

play

2013 – Mylène & Rosanne – Double Me

In 2013 werd opnieuw hetzelfde format gebruikt voor het Junior Songfestival. De  enthousiaste 13-jarige tweeling Mylène en Rosanne wisten de finale te winnen met hun zelfgeschreven liedje Double Me en mochten voor Nederland naar het Junior Eurovisiesongfestival 2013 in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Met hun energieke en drukke act wisten ze helaas de jury en het publiek niet te overtuigen. In Kiev eindigden de meisjes op een 8e plaats van de 12 landen met 59 punten. De Maltese Gaia Cauchi won voor Malta de eerste keer het Junior Eurovisiesongfestival met haar liedje The Start.

play

In 2017 speelde de zussen in Tina de musical, een musical over het tijdschrift Tina. Voor deze rollen werden de twee genomineerd voor een Musical Award in de categorie Aanstormend talent. In 2018 spraken Mylène en Rosanne de stemmen in van Swatti en Nafisa in de film Ralph Breaks the Internet. Sinds 2019 zijn ze te zien in de Nederlandse versie van het programma All Together Now als deel van de 100-koppige jury. Mylène spreekt ook de stem in van Dawn in de sitcom Nicky, Ricky, Dicky & Dawn op jeugdzender Nickelodeon. Sinds 2013 brachten de zusjes verschillende liedjes uit, maar een album is nog niet verschenen. Sinds 2020 zijn de twee dames te zien in de reclames van Almhof. Natuurlijk waren Mylène en Rosanne in 2017 ook aanwezig op het 15 jaar Junior Songfestival concert in Hilvarenbeek.

play
play

2014 – Julia – Around

Ook in 2014 stond hetzelfde format weer klaar om de winnaar of winnares van het Junior Songfestival te bepalen. In datzelfde jaar fuseerden de omroepen AVRO en TROS en werden vanaf dan als één omroep verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending. De 15-jarige Julia van Bergen schreef zelf haar liedje Around en werd geselecteerd voor de  eerste halve finale. Ze won haar halve finale met het maximum aantal punten. In de finale zette haar succes door en kreeg ze weer het maximum aantal punten. Julia mocht in Marsa, Malta Nederland vertegenwoordigen en bereikte daar een 8e plaats van de 16 landen met 70 punten. Vincenzo Cantiello won de editie voor Italië, een land dat voor het eerst deelnam in 2014, met het lied Tu primo grande amore.

play

Na het Junior Eurovisiesongfestival 2014 bracht Julia onder andere de liedjes Baby Come Home, The One, Selfish en Plankgas uit. In 2017/2018 deed Julia mee aan het achtste seizoen van het RTL-4 programma The voice of Holland. Na haar blind audition koos ze Waylon (ESF 2014) als coach. Helaas werd werd in de knock-outfase van het programma uitgeschakeld. Ook Julia was erbij in 2017 tijdens het 15 jaar Junior Songfestival concert in Hilvarenbeek.

play
play

2015 – Shalisa – Million Lights

Zoals gewoonlijk werd ook in 2015 het Junior Songfestival georganiseerd. De 15-jarige Shalisa van der Laan werd geselecteerd om deel te nemen aan de eerste halve finale met haar liedje Million Lights. Shalisa won haar halve finale en kon ook in de finale de jury en het publiek overtuigen. Ze mocht Nederland vertegenwoordigen in de Bulgaarse hoofdstad Sofia en werd daar als 15e van de 17 landen met 35 punten. Malta won het festival voor de tweede keer in drie jaar tijd, deze keer was het Destiny Chukunyere (ESF 2020/2021) die de winst mee naar huis nam met haar lied Not My Soul.

play

Sinds 2016 is Shalisa te zien in de Disney Channel-serie Just Like Me! als Nina. Ook is ze de stem van Disney-prinses Elena van Avalor, in de gelijknamige serie op Disney Channel. In oktober 2017 bracht het internationale label Hollywood Records, onderdeel van Disney Music Group, haar debuutsingle Not Alone uit. Shalisa trad in 2017 ook op tijdens het 15 jaar Junior Songfestival concert in Hilvarenbeek.

play

2016 – Kisses – Kisses And Dancin’

Tot en met 2015 kozen AVRO en nadien AVROTROS altijd de Nederlandse kandidaat via het Junior Songfestival. In 2016 besloot AVROTROS voor het eerst een interne selectie te houden. De groep Kisses (bestaande uit Kymora, Sterre en Stefania) werd samengesteld om Nederland te vertegenwoordigen vanuit de Maltese hoofdstad Valetta met het nummer Kisses And Dancin’. Nederland behaalde daar een 8e plaats van de 17 landen met 174 punten. De Georgische Mariam Mamadashvili won het festival met het lied Mzeo, de derde winst voor Georgië op het Junior Eurovisiesongfestival.

play

Na het Junior Eurovisiesongfestival werd Sterre vooral bekend als influencer, actrice en model. Ze heeft haar eigen YouTube-kanaal, maar neemt ook video’s op voor een aantal tijdschriften, waaronder ook Tina. In 2018 was ze te zien in de Nederlandse versie van The Voice Kids, waar ze de halve finale bereikte. Ook bracht ze haar eerste single I Wanna Know uit en startte ze een eigen kledinglijn in samenwerking met warenhuisketen De Bijenkorf. In 2019 was ze samen met Stefania te zien in de serie Brugklas en het modeprogramma Hip voor Nop. Stefania bracht twee jaar na haar deelname haar eerste single Stupid Reasons uit. Hierna volgden de singles Wonder, I’m Sorry (Whoops!) en Turn Around. Ook spreekt ze verschillende animatiefilms in. Stefani werd ook geselecteerd om Griekenland te vertegenwoordigen in 2020 (en 2021) op het Eurovisiesongfestival. Over Kymora is helaas weinig bekend.

play
play

2017 – FOURCE – Love Me

Waar AVROTROS in 2016 nog voor een interne selectie koos, werd de Nederlandse inzending voor het Junior Eurovisiesongfestival nu weer gekozen via het Junior Songfestival. Er werden zes acts geselecteerd en verdeeld over twee halve finales. Per halve finale werd één act naar de finale gestuurd door een jury, bestaande uit Kim-Lian van der Meij, Tim Douwsma en Sharon Doorson. Daarnaast werd aan een van de overgebleven kandidaten nog een wildcard geschonken. Hierover werd beslist door een jury bestaande uit Nederlandse oud-deelnemers aan het Junior Eurovisiesongfestival, Ralf Mackenbach, Mylène & Rosanne en Kisses. De kandidaten zongen allemaal covers, het songfestivallied zou op een later moment intern gekozen worden. De vier jongens Max, Jannes, Niels en Ian wonnen het Junior Songfestival 2017 en mochten voor Nederland naar de Georgische hoofdstad Tblisi om het land te vertegenwoordigen met het lied Love Me. In Georgië bereikte het kwartet een mooie vierde plaats van de 16 landen met 156 punten.

play

De groep is sinds het Junior Eurovisiesongfestival nog steeds samen. FOURCE gaf op 9 december 2018 hun eerste concert in de grote zaal van poppodium 013 in Tilburg. Op 14 en 15 september 2019 gaven ze twee concerten in The BOX in Amsterdam. De voorgenomen concerten in april 2020 in De Bonte Wever in Assen en de Brabanthallen in Den Bosch zijn vanwege de coronacrisis afgelast. De geplande concerten in november 2020 in de Rotterdam Ahoy zijn vanwege de aangescherpte coronamaatregelen verplaatst naar mei 2021. In oktober 2020 kwam hun nieuwe single Weg van jou uit. Jannes heeft op dit moment een relatie met Stefania (JESF 2016).

play
play

2018 – Max & Anne – Samen

Voor het eerst sinds 2015 werden zowel het lied als de artiest gekozen in een live finale op televisie, ook weet met de naam Junior Songfestival. De halve finales werden geschrapt. De show werd op 29 september 2018 uitgezonden vanuit de Oosterberg Buitensociëteit in Zutphen. Vier acts namen deel aan de finale. In de vakjury zetelden Maan, Buddy Vedder en Tommie Christiaan. De presentatie lag in handen van Romy Monteiro. Het duo Max & Anne wonnen de nationale finale met hun liedje Samen en mocht zodoende Nederland vertegenwoordigen vanuit de Wit-Russische hoofdstad Minsk. In Minsk behaalden het duo een 13e plaats met 91 punten. Polen won het festival voor het eerst met het lied Anyone I Want To Be door Roksana Węgiel.

play

In 2019 kwam er een tweede single genaamd Time to Party uit. Kort daaropvolgend besloten de twee niet meer als duo verder te gaan. Anne is sindsdien meer actief op YouTube. In 2019 keek het duo voor het NOS Jeugdjournaal terug op hun deelname.

play
play

2019 – Matheu – Dans met jou

Ook in 2019 koos Nederland ervoor om de artiest te kiesen via het Junior Songfestival. Het format bleef ongewijzigd in vergelijking met de vorige editie. Er was een liveuitzending op 28 september 2019 waarin de artiest en het lied geselecteerd werden. Vier acts namen deel aan de finale. In de vakjury zetelden Kaj van der Voort, Tabitha Foen-A-Foe en Edsilia Rombley. De 13-jarige Matheu won de nationale finale met zijn liedje Dans met jou en mocht Nederland vertegenwoordigen in het Poolse Gliwice-Silesia. In Polen eindigde Matheu op een 4 plaats van de 19 landen met 186 punten. Polen won het festival voor de tweede keer op rij met het lied Superhero, gezongen door Viki Gabor.

play

Matheu is sinds zijn deelname nog steeds actief als zanger en (stem)acteur. Zo speelde hij Gijs in de film Onze jongens in Maimi. Ook bracht hij naast een aantal covers zijn eigen liedje Ben jij het uit.

play

2020 – Unity – Best Friends

Dit jaar zal Nederland vertegenwoordigd worden door de samengestelde groep Unity met het lied Best Friends. Hieronder zie je de videoclip en een klein voorproefje van hoe het optreden er komende zondag zal uitzien.  Meer over de deelname van dit jaar lees je hier terug.

play

Als afsluiter vind je hieronder nog drie leuke video’s waarin een aantal kandidaten van het Junior Songfestival terugkijken op de voorgaande jaren.

Nederland op het Junior Eurovisiesongfestival: Toen & nu (2003-2011)

Advertentie