Malmö 2024 - Israël

kanimage
Artiest
Eden Golan
Nummer
Hurricane
Muziek
Avi Ohayon, Keren Peles en Stav Beger
Tekst
Keren Peles en Avi Ohayon
Omroep
KAN
Halve finale
2
Sociale media

Selectieprocedure

Eden wist begin februari de wedstrijd HaKokhav HaBa te winnen en werd daarmee automatisch de Israëlische kandidate voor he Eurovisiesongfestival.

Er is heel wat inkt gevloeid over de deelname van Israël aan het Songfestival. October Rain, het oorspronkelijke nummer waarmee Eden zou deelnemen, werd door de EBU geweigerd wegens ‘te politiek geladen‘.

Ook de tweede inzending, met als titel Dance Forever, zou verwijzen naar het muziekfestival Supernova Sukkot Gathering, waarbij 364 doden vielen. Bijgevolg werd ook dat lied door de EBU afgekeurd

KAN speelde met het idee om uit de wedstrijd te stappen. Uiteindelijk mengde zelfs president Yitzhak Herzog zich in het debacle omdat hij een deelname van Israël aan het Songfestival van kapitaal belang vindt.

Israël moet veel kritiek slikken over hoe het land omgaat met de oorlog in en buiten Gaza. Deelnemen aan het Songfestival zou dit jaar ongepast zijn.

Er zijn al verschillende vormen van protest geuit. Een boycotoproep via Instagram, Europese omroepen die openlijk hun twijfels uiten, artiesten en prominenten die tegen een deelname zijn (al is er ook steun) …

Clip

play

Advertentie