Israël

ISRAELMALMO 2024

EBU overweegt diskwalificatie Israël wegens ‘politieke tekst’

Zien we Israël dan toch niet op het podium van het Eurovisiesongfestival 2024 in Malmö? Daar lijkt het momenteel alleszins op, nu de Israëlische website Ynet bericht dat Songfestivalorganisator EBU overweegt het land te diskwalificeren wegens een politieke liedtekst. Aan eerdere oproepen tot diskwalificatie gaf EBU geen gehoor.

De deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival 2024 staat op losse schroeven nadat het lied dat Eden Golan (foto) zou brengen tijdens de wedstrijd, is onderzocht door de European Broadcasting Union (EBU). Volgens bronnen bij Ynet hebben Europese functionarissen bezorgdheid geuit over de mogelijk politieke lading van de liedtekst, wat tot een mogelijke diskwalificatie zou kunnen leiden. Het lied zou October Rain heten. De Israëlische omroep KAN laat echter weten geen ander lied in te willen sturen.

We zullen de tekst of het lied niet veranderen, zelfs als dat betekent dat Israël niet deelneemt aan het Songfestival.

Politiek geladen passages

Volgens sommige bronnen zouden bepaalde passages in de tekst politiek geladen zijn, wat ingaat tegen de neutraliteitsrichtlijnen van het evenement. De zorg is dat het lied niet alleen als een culturele uiting wordt gezien, maar ook als een politieke boodschap, wat in strijd is met de geest van het Eurovisiesongfestival.

Eerder had datzelfde Ynet al bericht dat EBU de teksten van de mogelijke Israëlische inzendingen wilde onderzoeken, om net te voorkomen dat die tekst politiek getint zou zijn. Daardoor werd de Israëlische keuze voor het lied vertraagd, dat anders al vrijgegeven zou zijn. Er was ook al bekend dat Eden Golan niet aanwezig zou zijn op de openingsceremonie van de liedjeswedstrijd, maar dat omwille van het samenvallen met Jom Hasjoa, de dag waarop de Holocaust herinnerd wordt.

Gaat Israël de Wit-Russische toer op, dat ook gediskwalificeerd werd wegens een politieke liedtekst? Met nog maar enkele weken te gaan tot het Eurovisiesongfestival 2024, blijft de vraag of Israël al dan niet zal deelnemen aan het prestigieuze evenement.

Advertentie