Israël

ISRAELMALMO 2024

Ook tweede Songfestivallied Israël afgewezen door EBU

Eerder berichtten we al dat Songfestivalorganisator EBU overweegt Israël te diskwalificeren wegens een politieke liedtekst. Dat bericht werd de wereld in gestuurd door het Israëlische ynet. Nu bericht datzelfde ynet dat ook een tweede lied, met de titel Dance Forever, geweigerd is.

Het eerste lied had als titel October Rain en zou volgens EBU verwijzen naar wat op 7 oktober in Israël gebeurd is. ‘Een politieke tekst‘ noemen ze het en datzelfde zegt de organisatie nu dus ook over Dance Forever. Dat lied zou verwijzen naar het muziekfestival dat bezig was op het moment dat Hamas Israël aanviel.

Wat nu de volgende stap is, is niet geweten. Israëlische bronnen laten weten dat aan een oplossing gewerkt wordt, maar tegelijk zijn ze pessimistisch over de uitkomst. De Israëlische president laat alvast weten dat hij helpt waar hij kan om zijn land in de wedstrijd te houden. Ook de minister van Buitenlandse Zaken heeft zijn mening gegeven, hij zei dat ‘we mogen zingen over wat we doorgemaakt hebben’.

Ander lied indienen

De deadline waarop liedjes binnen moeten zijn voor het komende Songfestival, is maandag 11 maart. Israël heeft dus nog iets meer dan tien dagen de tijd om een ander lied in te dienen. Vraag is echter of omroep KAN dat ook wil. Eerder hadden ze laten weten dat niet van plan te zijn. Afwachten dus of we de Israëlische Eden Golan (foto) effectief op het podium zien in Malmö in de tweede halve finale.

Advertentie