Israël

ISRAEL

Omroep Israël zwicht dan toch: 10 maart voorstelling aangepast Songfestivallied

Als alles goed gaat, stelt omroep KAN op 10 maart de Israëlische inzending voor het Songfestival 2024 voor. Op de Facebookpagina van de omroep staat te lezen dat het nieuwe lied Hurricane heet. Volgens Israëlische krant Israel Hayom gaat het om een herwerkte versie van October Rain, het door de EBU geweerde ‘politieke nummer’.

Hoewel er meer en meer stemmen opgaan om Israël uit te sluiten van het Songfestival, leek het land de eer aan zichzelf te houden. Omroep KAN stuurde namelijk twee liedjes in naar de Songfestivalorganisatie, maar kreeg twee keer lik op stuk.

EBU overweegt diskwalificatie Israël wegens ‘politieke tekst’

De nummers zouden té politiek getint zijn en daardoor niet voldoen aan de regels van het festival. KAN was duidelijk: er zouden geen aanpassingen komen en desnoods zou Israël zich terugtrekken uit de liedjeswedstrijd.

Tekst verschillende keren aangepast

Blaffende honden bijten niet, zo blijkt ook in Israël. Kandidate Eden Golan mocht dan toch een nieuwe, herwerkte inzending opnemen. Dat lied stelt KAN op 10 maart om 21.30 uur plaatselijke tijd voor in een speciale tv-show.

Dan maken we kennis met Hurricane. Het Songfestivalliedje van Israël zou gebaseerd zijn op de melodie van October Rain.

De oorspronkelijke ‘politieke’ tekst zou op vraag van KAN aangepast zijn. Blijkbaar niet één keer, maar verschillende keren. Alles om te voorkomen dat EBU reden tot klagen heeft.

Ook tweede Songfestivallied Israël afgewezen door EBU

Golan zou dit keer zingen over een jong meisje die uit een persoonlijke crisis komt en die haar problemen overwonnen heeft. Geen verwijzingen meer naar de inval van Hamas in oktober 2023, of over de oorlog in het algemeen.

Interventie van de president 

Dat KAN toch gezwicht is onder de aanhoudende druk, komt deels door inmenging van de president van Israël. Volgens Isaac Herzog is het noodzakelijk dat zijn land erbij is in Malmö.

‘Omdat vele haters de Israëlische staat onder druk zetten en boycotten. Net daarom is het belangrijk onze stem te laten horen en onze vlag te hijsen op elk wereldforum, dit jaar nog meer dan anders.’

Het bestuur van KAN is hun president gevolgd, maar kan het in een verklaring toch niet laten om duidelijk te maken dat het niet akkoord gaat met de eerdere beslissingen van de EBU. Volgens KAN werden hun twee liedjes onterecht gediskwalificeerd.

Wat doet EBU?

In Israël mogen ze hun inzending voor het Songfestival dan wel presenteren op 10 maart, het blijft afwachten of Songfestivalorganisator EBU dit nieuwe lied wel zal accepteren.

Deelname onder vuur

Israël moet veel kritiek slikken over hoe het land omgaat met de oorlog in en buiten Gaza. Deelnemen aan het Songfestival zou dit jaar ongepast zijn.

Er zijn al verschillende vormen van protest geuit. Een boycotoproep via Instagram, Europese omroepen die openlijk hun twijfels uiten, artiesten en prominenten die tegen een deelname zijn (al is er ook steun) …

Het duidingsprogramma Terzake zocht uit waarom het festival toch zo belangrijk is voor Israël.

Advertentie