KIEV 2017EBU

Jon Ola Sand: ‘Nog nooit zoiets meegemaakt’

Jon Ola Sand, de executive supervisor van het Eurovisiesongfestival, heeft voor het eerst formeel zijn licht laten schijnen over de chaos in Oekraïne over de organisatie van de wedstrijd van dit jaar. Dat deed hij aan de Noorse omroep NRK. Dat is geen toeval, want Sand is een Noor.

De 55-jarige Sand gaf een interview aan de NRK waarin hij vrijuit spreekt over de wanorde bij het gastland van het 62e songfestival. ‘Het is al een zeer moeilijk jaar geweest, met veel uitdagingen die we moesten en moeten overwinnen’, geeft hij toe. ‘Ik heb een dergelijke situatie zoals in Oekraïne nog nooit meegemaakt. De kaartverkoop is meerdere malen uitgesteld geweest, en noch de belichting, het podiumontwerp of het geluidssysteem staat al op punt.’

Vorige week stapten maar liefst 21 leden van het organiserende team op uit onvrede met de regels opgelegd door de Oekraïense omroep en regering. Vandaag nog raakte bekend dat de Zweed Christer Björkman in de bres zal springen om alles in goede banen te leiden. Het probleem zit dieper dan enkel een compleet andere televisie- en organisatiecultuur in Oekraïne, zegt Sand: ‘Er is ook een aantal persoonlijke conflicten dat de kop opsteekt en alles beïnvloedt. Bij de staatsomroep is ook een heuse stoelendans geweest, en dat zorgt ervoor dat anderen mee opstappen uit sympathie.’

Regeringsinmenging

De Oekraïense regering is zich meer gaan bemoeien met het songfestival, om te verzekeren dat alles vlekkeloos zal verlopen. ‘We werken nauw samen met de regering, en hebben een betere controle over alle processen. Het staat buiten kijf dat er een enorme behoefte is van Oekraïense kant om alles succesvol te laten slagen’, geeft Sand aan.

Desondanks blijft de executive supervisor ervan overtuigd dat het songfestival gewoon zal kunnen doorgaan op de geplande data, 9, 11 en 13 mei. ‘Er is niet veel tijd meer over. We volgen alles op per uur, en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de drie shows op antenne kunnen gaan. En dat zal ons ook lukken’, klinkt het stellig.

Jon Ola Sand is sinds het songfestival 2011 de executive supervisor van het Eurovisiesongfestival. Sinds 2016 is hij dat ook van de Juniorversie.

Advertentie