Kiev 2017

KIEV 2017KIEV 2017 REPETITIES

Repetitiedag 7 (06/05) – Alle updates

Zaterdag 6 mei was de zevende repetitiedag van het 62e Eurovisiesongfestival, in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Vandaag aan bod: de laatste landen van de tweede halve finale. Dit artikel wordt de hele dag door geüpdatet met verslagen, foto’s en filmpjes.

Het repetitieschema van de dag vind je hier terug. De tijdstippen staan aangegeven in Belgische tijd. In Oekraïne is het een uur later.

LandRepetitiePersconferentie
Nederland09.00 - 09.2010.05 - 10.25
Hongarije09.25 - 09.4510.30 - 10.50
Denemarken09.50 - 10.1010.55 - 11.15
Ierland10.15 - 10.3511.20 - 11.40
San Marino10.40 - 11.0011.45 - 12.05
Kroatië12.05 - 12.2513.10 - 13.30
Noorwegen12.30 - 12.5013.35 - 13.55
Zwitserland12.55 - 13.1514.00 - 14.20
Wit-Rusland13.20 - 13.4014.25 - 14.45
Bulgarije13.45 - 14.0514.50 - 15.10
Litouwen14.30 - 14.5015.35 - 15.55
Estland14.55 - 15.1515.55 - 16.15
Israël15.20 - 15.4016.25 - 16.45

flagNederland

play

De zevende repetitiedag wordt op stijlvolle wijze geopend door Lisa, Amy en Shelley, de zingende zusjes van OG3NE. De song Lights and Shadows wordt ook op de tweede repetitie naar een hoger niveau getild door de prachtige en loepzuivere harmonieën van de zussen, hun uitgekiende choreografie en de eerder subtiele, maar zeer passende podiumachtergrond op de LED-schermen. Aan dit optreden als geheel is absoluut niets negatiefs aan te merken. De Nederlanders kunnen met opgeheven hoofd richting tweede halve finale.

flagHongarije

play

Joci Pápai uit Hongarije zet zijn opvallende song Origo met brio neer op zijn tweede repetitie. De vioolspeelster draagt nu een donker jumpsuit, terwijl Joci en zijn danseres op het grotere podium nog steeds dezelfde outfit dragen. Origo is geen toegankelijk lied, en het lange rapgedeelte in het Hongaars helpt daar niet bij. De camerashots zijn iets verbeterd om meer in te zoomen op de choreografie van de danseres en op Joci zelf. Het podium is overwegend rood en oranje, maar wordt plots donkerblauw bij het omstreden rapstuk, en dat steekt dan weer op een niet al te flatterende manier af tegen de warme kleuren die de rest van het optreden uitdragen.

flagDenemarken

play

Tot jolijt van de journalisten in de perszaal heeft Anja Nissen dan toch gekozen voor het rode kleed dat we eerder al zagen in de Deense voorronde. Haar outfit uit de eerste halve finale, zie foto, werd op bakken negatieve kritiek onthaald. Verder valt er niet veel aan te merken aan het optreden, dat visueel als vocaal ongewijzigd blijft. Where I Am is een typisch songfestivallied, maar wel een dat dit jaar wel eens beter zou kunnen werken dan wordt aangenomen. Anja zingt nog steeds de pannen van het dak, en in het laatste optreden krijgen we ook het nodige (en letterlijke) vuurwerk te zien dat de act afmaakt.

flagIerland

play

Brendan Murray uit Ierland houdt zich vocaal duidelijk in na de uitschuivers van de eerste repetitie. Vandaag speelt de jongeman op veilig door de hoge noten te minimaliseren om proberen verdere schade in te dijken. De backings krijgen wat meer werk op hun bord, al blijven ze verstopt achter het podium. Brendan staat nog steeds in zijn opvallende luchtballon, met een wit hemd dat vandaag al iets beter is dichtgeknoopt dan afgelopen dinsdag. Vocaal lijkt dit een catch-22 te worden: als Murray uithaalt met zijn stem, is het vals en gaat de hoge noot de mist in. Als hij zich te veel inhoudt zoals vandaag, is er amper sprake van een hoge noot, en gaat ze dus ook de mist in.

flagSan Marino

play

Valentina en Jimmie dragen beide donkere, glinsterende disco-outfits die al in de jaren ’70 op proestend geschater werden onthaald, maar dat gaat ook op voor de song Spirit of the Night. Valentina heeft haar handtas op deze tweede repetitiedag in de coulissen laten liggen, wat geen slechte zaak was. De artiesten doen wat ze kunnen om de song te verkopen en zijn goed op elkaar ingespeeld, maar het geheel komt volgens sommigen eerder wat over als een parodie dan als een serieus bedoelde songfestivalinzending. Jimmies jasje gaat ook weer uit om zijn gespierde armen beter tentoon te spreiden, als klap op de vuurpijl.

flagKroatië

play

Jacques Houdek start nog steeds met zijn rug naar het podium gericht, terwijl zijn gezicht tweemaal op de LED-schermen geprojecteerd staat. Het optreden is visueel ongewijzigd, en de hilariteit in de perszaal blijft alleszins ongeëvenaard. Dat betekent dat Jacques nog steeds tegen zichzelf in twee verschillende stemkleuren My Friend zingt, wat niet minder dan potsierlijk is. Verder komen de drie achtergrondzangers en de twee muzikanten aan het einde nog steeds bij Jacques en wordt er een dubbele regenboog geprojecteerd, samen met een veld vol zonnebloemen. Het geheel is hilarisch, maar de vraag blijft of dat nu heel positief of heel negatief onthaald zal worden.

flagNoorwegen

play

Aan het optreden van JOWST zijn enkele visuele wijzigingen doorgevoerd. Het camerawerk staat veel meer op punt en zorgt ervoor dat het in feite zeer statische optreden veel spannender in beeld wordt gebracht. Er komt ook een visueel effect van een vorm van ruis op het scherm, dat we ook al zagen tijdens het optreden van Grab the Moment tijdens de Noorse voorronde. Zanger Joakim vindt al iets beter zijn weg op de scène en vindt de camera’s ook al beter. Al bij al gaat het om een flinke verbetering, maar of dat volstaat voor een finaleplek, blijft afwachten.

flagZwitserland

noimage
play

Timebelle heeft nagenoeg geen wijzigingen aangebracht aan de kledij, de belichting of de achtergrondkleuren. De zangeres staat nog steeds in een knalgele bruidsjurk op een verhoogd podium terwijl de rest van de entourage in het roze gekleed is. Het geheel komt wat oubollig over en de ietwat mysterieuze sfeer van de videoclip is verdwenen wat duidelijk maakt dat het nummer maar wat blijft kabbelen zonder een echte indruk na te laten. Zonder vals te zingen komt de zangeres vocaal toch niet heel krachtig over, mogelijk houdt ze zich nog in en gaat ze er volgende week voluit voor gaan, maar of dat genoeg is om indruk te maken op de kijker is op dit moment nog koffiedik kijken.

flagWit-Rusland

play

Het zingende koppel van NAVIBAND komt in andere outfits dan afgelopen dinsdag. De zangeres draagt nu een mouloze witte jurk, die zoals bij veel andere zangeressen dit jaar doet denken aan een bruidsjurk. Zanger Arciem is uitgedost in een wit pak inclusief hoedje. Het duo barst nog steeds van de energie, en zorgt vast en zeker voor een glimlach op de gezichten van de gemiddelde kijker. Als koppel is hun chemie vanzelfsprekend fantastisch, en ze houden elke verschillende run-through fris en toch weer een tikje anders, door telkens een leuk detail te veranderen. Eén van de vrolijkste nummers van dit jaar, maar vraag is of het Wit-Russisch voldoende stemmen zal kunnen losweken.

flagBulgarije

play

Kristian Kostov uit Bulgarije zet weer een oerdegelijke repetitie neer, evenwel zonder meer. Aan het optreden is visueel niet gewijzigd, en het geheel is niet indrukwekkend genoeg om als grote favoriet voor de winnaar beschouwd te worden. Kristian staat omgeven door allerlei kleinere LED-schermen die we ook onder meer bij Slovenië zagen, en de visuele effectjes op basis van zijn armbewegingen doen denken aan het Italiaanse optreden van vorig jaar. Het totaalplaatje is competent, weldoordacht en effectief, maar zorgt niet voor kippenvel. Daarvoor is het een tikkeltje te steriel én te ongeloofwaardig, om een zeventienjarig jongetje over hartzeer te laten zingen.

flagLitouwen

play

Er is amper een merkbaar verschil met de eerste repetitie van de groep Fusedmarc. De zangeres draagt nog steeds de redelijk onflatteuze Wiske-jurk en heeft haar haren vrij slordig over haar schouder hangen. Vocaal is dit niet het slechtste lied van het festival, maar het geheel blijft niet hangen en maakt onvoldoende indruk. Het camerawerk is degelijk en past bij de song, maar doordat het podium even vuurrood blijft als de jurk van de zangeres, vloeit alles iets te vlot in elkaar over. Een ideaal plaspauzemoment.

flagEstland

play

Estland heeft een zeer competent duo artiesten afgevaardigd, dat moet werken met een eerder middelmatig lied dat uit de jaren ’80 van de vorige eeuw lijkt te komen. Koit en Laura blijven dezelfde aantrekkingskracht hebben als een koppel uit een gemiddelde soapserie, al lijkt dat kennelijk bij de song te passen. De langgerekte close-ups werken hier en daar meer op de lachspieren dan dat ze het stagingconcept ten goede komen, en dat is jammer. Koit heeft volgens sommigen ook vocaal een mindere dag en moet de duimen leggen voor Laura, al blijft haar Engelse uitspraak wat parten spelen. Sailing boats in the sea wordt al gauw Silly boats in the sea, wat toch een iets andere betekenis heeft.

flagIsraël

play

Imri Ziv uit Israël is de hekkensluiter van deze zevende repetitiedag. Hij draagt een simpel, mouwloos T-shirt dat niet bijster veel aan de verbeelding overlaat. Hij start nog steeds alleen op het podium, maar er komen twee dansers bij zodra het eerste refrein losbarst. Ook de podiumachtergrond licht dan helemaal op in het rood en groen, en de dansers starten samen met Imri met een intensieve choreografie. In de laatste minuut komen er nog drie dansers bij, waardoor er zes heren op de scène staan. Aan het einde staat zanger Imri dan toch weer alleen. Vocaal leek het even alsof hij op enkele dagen tijd flinke sprongen vooruit had gemaakt: tijdens de eerste run-through klonk Imri merkelijk beter dan woensdag, maar later viel dat alweer helemaal weg.

Advertentie