Oostenrijk

OOSTENRIJKSTOCKHOLM 2016

Wie zingt voor Oostenrijk?

Na vanavond kennen we de inzending van het gastland van vorig jaar, Oostenrijk. De omroep ÖRF houdt net als vorig jaar de voorronde Wer singt für Österreich? vanaf 20.15 uur.

Tien geselecteerde nummers nemen het tegen elkaar op in twee stemrondes. In eerste instantie geven vier juryleden elk liedje een score op tien, meteen na het optreden. Die juryleden zijn Conchita Wurst, winnares van het songfestival 2014Madita, een bekende Oostenrijkse zangeres en actrice, Julie Frost, de Amerikaanse componiste die mee verantwoordelijk is voor Satellite, de winnende song van Lena uit 2010, en acht Oostenrijkse mediajournalisten. Hun punten worden samengevoegd om naast de stemmen van Conchita, Madita en Julie voor één vierde mee te tellen.

Na afloop van de tien optredens kennen we de rangschikking van de jury’s. Daarbij wordt die van de eerste ronde van de publieksstemming gevoegd. Net als bij onze Eurosong vorige maand gaat de top-2 van het klassement door naar de superfinale (Q), waarin enkel de Oostenrijkse kijker het dan nog voor het zeggen heeft. De winnende artiest mag Oostenrijk vertegenwoordigen in de tweede helft van de eerste halve finale, op dinsdag 10 mei. Hij of zij zal geen moeilijke taak hebben de prestatie van vorig jaar te verbeteren, want The Makemakes strandden puntenloos onderaan het klassement in de finale, in eigen land.

Het deelnemersveld, op alfabetische volgorde:

#ArtiestNummerJuryPlaats
1AzRaHThe One9
2Bella WagnerWeapons Down23
3Elly VI'll Be Around (Bounce)12
4Céline & FarinaSky is the Limit10
5LiaRunaway8
6LiZZAPsycho3
7Orry JacksonPieces in a Puzzle5
8Sankil JonesOne More Sound4
9Vincent BuenoAll We Need Is that Love7
10ZoëLoin d'ici51

Zangeres Zoë is met haar Franstalige Loin d’ici de grote favoriete voor de zege. Vorig jaar werd ze al derde in de voorronde.

De uitzending start om 20.15 uur op ORF Eins. Rond 22.45 uur hebben we er weer een song voor Stockholm bij. Meekijken kan via eurovision.tv.

Advertentie