Australië

AUSTRALIELISSABON 2018

Vierde songfestivaldeelname voor Australië in 2018

Is dit eigenlijk nog nieuws? Australische omroep SBS Australia heeft bekend gemaakt dat het land ook zal deelnemen aan het 63e Eurovisiesongfestival in Lissabon. In 2018 krijgen we dus de vierde inzending van de Australiërs te zien. De kans zit er trouwens in dat die inzending voor ’t eerst zal gekozen worden via een nationale voorronde.

Landen die hun deelname aan het festival bevestigen, is eigenlijk geen groot nieuws maar in het geval van Australië is dat toch anders. Het blijft ieder jaar afwachten of ze er weer zullen bij zijn. Op het komende songfestival in Portugal is dat alvast het geval. Wat de achterliggende reden is, is niet duidelijk. Da’s best opmerkelijk omdat iedereen er van uit gaat dat Australië gastland (en dus ook deelnemer) zal worden van Eurovision Asia, de gloednieuwe Aziatische versie van het songfestival.

Michael Ebeid, directeur bij SBS Australia zegt trots te zijn dat ze er weer mogen bij zijn. Australisch delegatiehoofd Paul Clarke gaat verder: ‘Het is geweldig dat we er weer bij zijn! Het is een spannende uitdaging om een nieuwe kandidaat te vinden en we kunnen hier niet wachten om aan die zoektocht te beginnen.’

Nationale voorronde voor Australië?

De kans bestaat dat die zoektocht via een nationale voorronde zal verlopen. Paul Clarke vertelde aan onze collega’s van EscDaily.com dat er plannen zijn om een nationale selectie op televisie te houden. Ze zijn down under fan van de Zweedse selectiemethode. Isaiah Firebrace, dit jaar kandidaat in Kiev, denkt trouwens dat ook bekende artiesten interesse zullen hebben om aan zo’n show deel te nemen.

Australië neemt sinds 2015 deel aan het festival en werd respectievelijk vijfde, tweede en negende. Dit jaar werd duidelijk dat niet alle inzendingen van SBS Australia altijd bijzonder goed scoren. Firebrace heeft zijn goed resultaat te denken aan de jury’s, tijdens de finale kreeg hij van het publiek thuis maar twee puntjes. Zonder jurystemming had Australië niet eens de finale gehaald.

Advertentie