België

BELGIE

Gerrit Kerremans over zoektocht kandidaten ‘Eurosong 2025’: ‘We gaan voor totaalpakket’

‘We gaan voor een totaalpakket en zoeken een artiest die ook goed omringd wordt.’ Dat zegt de algemeen muziekcoördinator van VRT, Gerrit Kerremans, in een reactie aan Het Laatste Nieuws. Hij reageert op het Facebookbericht van zanger Joeri Fransen, die liet weten meteen afgewezen te zijn door VRT toen hij de omroep contacteerde.

Joeri schreef het volgende op zijn Facebookpagina.

Ik kreeg een antwoord zonder ook maar één noot te hebben binnengestuurd. Op welke basis wordt dan beslist, vraag ik me af? Ik wilde trouwens een nummer aanbieden voor een andere artiest. Dit is unfair en respectloos. Daarom kom ik hier ook mee naar buiten.

Gerrit Kerremans gaf daarom meer uitleg aan de krant Het Laatste Nieuws over hoe VRT nu te werk gaat bij het zoeken van kandidaten voor Eurosong 2025.

Wij lanceerden voor onze zoektocht geen publieke oproep, maar contacteerden zelf professionele labels, managers en producers met de vraag of zij artiesten wilden voorstellen. Zij weten waar het talent zit.

Geen afvalrace

Hij vertelt ook dat VRT afgestapt is van een afvalrace, dus zonder voorrondes, halve finales en een finale. Zoals dat vroeger het geval was bij Eurosong. Die formule met afvallers is vooral interessant voor beginnende artiesten die elke exposure kunnen gebruiken en het kan gevestigde waardes afschrikken, legt hij uit.

Omdat de lat op het festival erg hoog ligt, zijn we op zoek gegaan naar artiesten die live sterk kunnen presteren. De artiesten moeten naast zangtalent ook veel podiumervaring hebben. Daarnaast gaan we voor een totaalpakket en zoeken we een artiest die ook goed omringd wordt. Wie professioneel begeleid wordt, presteert ook beter.

Peter Van de Veire zei eerder al dat de nieuwe Eurosong-formule niet zo extreem zal verschillen als die van Eurosong 2023.

Ook een open aanmelding kan niet meer. VRT kreeg in het verleden ‘duizenden’ inzendingen en dat nodeloze werk wil VRT de songschrijvers besparen.

Twee nummers

Van alle inzendingen die VRT ontving, is meer dan de helft niet weerhouden. De anderen moeten tegen september twee nieuwe nummers componeren. ‘Die gaan we dan beluisteren en dan hakken we de knoop door en beslissen welke artiesten met welke nummers overblijven en naar de wedstrijd op tv gaan.’

Over namen of het aantal deelnemers wil Kerremans niks lossen en ook aan alle kandidaten is gevraagd hun kandidatuur niet bekend te maken en geen info vrij te geven over de wedstrijd.

In september kunnen sommige artiesten zelf nog beslissen om zich terug te trekken, als ze bijvoorbeeld geen geschikt nummer hebben gevonden. Ons A&R-team (Artist & Repertoire) maakt daarna ook een selectie, zodat er nog artiesten zullen afvallen en we het beoogde aantal overhouden.

Wel geweten is dat The Starlings niet deel zullen nemen aan Eurosong 2025.

Joeri Fransen, winnaar van Idool 2004 en recent deelnemer aan het VTM-programma Sing Again, kan wel een lied naar VRT insturen, vertelt Gerrit Kerremans. ‘Dat lied kan dan aan een van de geselecteerde kandidaten bezorgd worden.’ Of, zo zegt Kerremans nog, ‘hij kan muzieklabels contacteren die een geselecteerde artiest onder hun hoede hebben.’

Advertentie