België

BELGIE

Hooverphonic met ‘Release Me’ naar Songfestival 2020

De Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival 2020 ging vanochtend in wereldpremière in De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow op radiozender MNM. Opvallend: het lied was op voorhand niet gelekt. De videoclip ging om half twaalf deze voormiddag in première, terwijl er dan ook een persconferentie voor de song plaatsvond. Vanavond schuift Hooverphonic ook aan bij het Eén-praatprogramma Vandaag, waar de groep Release Me voor het eerst live zal brengen. Meer over Hooverphonic vind je op onze uitgebreide kandidatenfiche.

Meteen na de première lieten de drie presentatoren van het MNM-programma enkele reacties horen, die gemengd waren. Sommige critici zeiden dat het ‘geen Songfestivalnummer’ was, en ook klonk vaak dat het als een James Bond-nummer zou klinken. De song werd trouwens gecomponeerd door Alex Callier en Luca Chiaravalli; Alex schreef ook de songtekst. Chiaravalli schreef al mee aan Occidentali’s Karma, het populaire lied waarmee Italië in 2017 zesde werd.

Alex Callier vertelde op de persconferentie dat hij héél tevreden is het nummer eindelijk is uitgebracht. ‘Ik denk niet dat er al iets geweest is dat we langer verborgen moesten houden. Iedereen vroeg er de hele tijd naar.’

De officiële videoclip: 

play

Universeel thema

Het lied gaat onder andere over de zieke vader van Alex Callier, die inmiddels ook is overleden. Callier: ‘De song gaat over afscheid nemen. Ik heb het nummer geschreven op het moment dat mijn vader ongeneeslijk ziek was, maar het thema is universeel: iedereen krijgt vroeg of laat te maken met afscheid nemen van een vriend, familielid of een geliefde.’

Raymond Geerts over het lied: ‘We wilden naar het Eurovisiesongfestival gaan met een Hooverphonic-nummer ‘pur sang’, met een sterke melodie en de nodige dosis melancholie. Strijkers mochten uiteraard niet ontbreken, want die zitten heel sterk in ons DNA.’ Dat nummer hebben ze naar eigen zeggen gevonden. Opvallend: Release Me was niet het liedje dat ze achter de hand hadden toen ze in oktober werden voorgesteld als Belgische kandidaat. Alex schrijf nadien nog verschillende andere liedjes. Luca vond het Songfestivalliedje meteen heel mooi en pakkend.

Wat met de act?

De groep weet naar eigen zeggen zeer goed wat ze op het podium willen brengen. Willen de drie op de een of andere manier toch een orkest met strijkers tonen aan de kijkers thuis? Want in de videoclip gaat er veel aandacht naar die muzikanten. ‘Geen commentaar’, was het – wie weet – veelzeggende antwoord van Alex daarop.

De act die op het podium van het Eurovisiesongfestival wordt gebracht, wordt momenteel nog volop uitgewerkt. Hiervoor werkt Hooverphonic samen met Matthias Lebeer, Hans Pannecoucke en Ignace D’Haese. Die twee laatsten waren vorig jaar verantwoordelijk voor de staging van de winnende act van Duncan Laurence. Al zaten ze natuurlijk ook aan het roer toen Sennek de halve finale niet overleefde door een ondermaatse act.

Beluister de inzending van België:

 

play

Advertentie