België

BELGIE

Nu op VRT NU: Songfestival 1986 met Vlaams commentaar

Het is dit jaar exact 35 jaar geleden dat België voor de eerste en tot hiertoe enige keer het Eurovisiesongfestival won. Na nu zaterdag komt daar heel misschien verandering in, maar tot die tijd blijven we het met één zege stellen. De VRT heeft zijn eigen opname van het Songfestival 1986, inclusief commentaar van Luc Appermont, tijdelijk online geplaatst.

De editie van 1986 vond plaats in de Noorse stad Bergen. Twintig landen namen deel, en onze Sandra Kim gold met J’aime la vie als favoriete. Ze versloeg alle concurrenten en won met 176 punten. Nu zaterdag is Kim te zien in de finale van het Songfestival 2021, als onderdeel van de pauzeact Rock the Roof. Lees meer over het Songfestival 1986 op onze geschiedenispagina’s, en lees een exclusief interview met de winnares, net als met tal van andere ex-Belgische Eurovisiekandidaten, in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’, dat hier te koop is.

Nog tot en met dinsdag 25 mei is de registratie van het Songfestival 1986, opgediept uit de BRT-archieven, te bekijken via deze pagina op VRT NU. Dat is de gratis streamingdienst van de Vlaamse openbare omroep, al is een account aanmaken wel vereist.

Advertentie