België

BELGIEEUROSONG 2023

Preselectie ‘Eurosong’ keert terug om in 2023 Belgische inzending te kiezen

Songfestivalcommentator Peter Van de Veire maakte niet enkel de winnaar van Zomerhit 2022 bekend, hij pakte ook uit met groot Songfestivalnieuws. Het is sinds vanavond niet langer een geheim dat de VRT volgend jaar teruggrijpt naar voorronde Eurosong. Een wedstrijd op tv zal dus voor het eerst sinds 2016 onze Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival bepalen. Details zijn er nog niet, al zal iedereen – bekend of onbekend – zich kunnen inschrijven voor Eurosong 2023.

Je las bij ons in april van dit jaar al over de mogelijke terugkeer van voorronde Eurosong. Nu heeft onze openbare omroep VRT er bij monde van Peter Van de Veire ook zelf mee uitgepakt. Van de Veire mocht tijdens de live-finale van Zomerhit Margriet Hermans blij maken door haar hit Lekker blijven hangen te bekronen tot dé zomerhit. Maar vlak voor die bekendmaking biechtte hij tegen gastvrouw Siska Schoeters Belgisch nieuws over het Songfestival op! Dit zei Peter:

‘De VRT heeft de fantastische taak om in 2023 iemand of ‘iemanden’ te sturen naar het Songfestival. Ik houd van het Eurovisiesongfestival, maar critici zeggen dat het ‘oude bak’ is. Maar het is voor de jeugd, de toekomst. Daarom hebben we besloten om er dit jaar iets meer mee te doen dan anders. VRT gaat via een wedstrijd op zoek naar de nieuwe kandidaat. Iedereen kan zich inschrijven voor Eurosong!’

Laura Tesoro

België krijgt zo voor de eerste keer sinds 2016 een preselectie. Toen zegevierde Laura Tesoro (foto) in Eurosong 2016. De preselectie had toen een volledige make-over gekregen. VRT staat er om bekend om door de jaren heen het format van de voorrondes telkens te veranderen en bij te sturen. Afwachten of dat nu opnieuw het geval zal zijn.

Er zijn nog geen verdere details bekend over Eurosong 2023. Presenteert goudhaantje Niels Destadsbader, treden bekende artiesten aan met een eigen lied of vist VRT net zoals in 2016 in de vijver met te ontdekken talent? Binnenkort komen we dat te weten. Onze hoofdredacteur Jonathan Hendrickx publiceerde eerder al een opiniestuk over hoe zo’n vernieuwde voorronde er zou kunnen uitzien.

Advertentie