Cyprus

CYPRUSMALMO 2024

Voorronde Cyprus in Griekenland: ERT klaagt bij EBU

Dat Cyprus via een nationale voorronde een opvolger zou zoeken voor de half Australische Andrew Lambrou, schreven we eerder al. Nu blijkt dat die voorronde georganiseerd wordt samen met een Griekse zender en dat de shows doorgaan in Griekenland. De Griekse omroep ERT dient klacht in bij EBU.

ERT vraagt aan EBU waarom de Cypriotische omroep CyBC toelating heeft om de eigen nationale selectie voor het volgende Songfestival in Griekenland te houden. CyBC doet dat behalve met platenmaatschappij Panik Records ook, voor het eerst, samen met Star Greece voor de nieuwe voorronde Fame Story. Volgens ERT gaat dat in tegen de regels van het Songfestival, omdat die Cypriotische voorronde doorgaat buiten Cypriotisch gebied.

Terugtrekking?

Opvallend genoeg hebben Griekenland en Cyprus een historisch sterke band. Beide omroepen ERT en CyBC zenden uit in het andere land en al meer dan eens vertegenwoordigde iemand met deels Griekse roots Cyprus op het Songfestival. Het is nu de eerste keer dat Griekenland bij een internationaal orgaan klaagt over Cyprus. EBU heeft nu om uitleg gevraagd aan de Cypriotische omroep maar heeft nog geen beslissing genomen. ERT dreigt met terugtrekking uit het Songfestival en EBU wil de goede relaties met zijn leden behouden en liefst beide landen deel zien nemen.

Andere samenwerkingen

Dat omroepen samenwerken om een Songfestivalkandidaat te zoeken, is niet nieuw. In Oekraïne deed UA:PBC het al met STB, in Duitsland werkten NDR en ProSieben al samen, in Spanje TVA met het Catalaanse TV3. Fame Story was gepland te beginnen eind september met 15 kandidaten, waarvan de winnaar, die bekend is in december, een platencontract bij Panik Records en het Cypriotische Songfestivalticket krijgt. Nog even afwachten of die shows effectief op Griekse of toch op Cypriotische bodem plaats zullen vinden.

Advertentie