Spanje

SPANJE

Dit zijn data ‘Benidorm Fest 2023’

De Spaanse omroep RTVE gaf verschillende details prijs over de tweede editie van Benidorm Fest, de preselectie voor het Songfestival die dit jaar een groot succes was op nationaal én internationaal vlak.

Benidorm Fest was een kijkcijfertriomf voor de Spaanse publieke omroep en als klap op de vuurpijl finishte winnares Chanel (foto) puik derde op het Songfestival in Turijn. SloMo werd de hoogst genoteerde Songfestivalinzending uit het Iberische land sinds 1995. Het is dan ook geen verbazing dat de omroep voortborduurt op het succes en de nationale finale zelfs een beetje uitbreidt.

Meer (live)shows

Zo zijn er volgend jaar geen drie maar vier liveshows: een openingsgala op zondag 29 januari, twee halve finales op dinsdag 31 januari en donderdag 2 februari en de grote finale op zaterdag 4 februari. Tijdens de grote Benidorm Fest-week zal daarnaast een dagelijks programma te zien zijn met alle nieuwtjes van op en achter de scène.

Een andere wijziging is dat ook het deelnemersveld groeit, van veertien naar zestien kandidaten. Per halve finale stoot opnieuw de top vier door naar de finale. Verder zal componist Nacho Cano de vakjury voorzitten, zal ook de Zweed Christer Björkman daar deel van uitmaken en zal Mónica Naranjo alvast één van de presentatoren zijn. Of we ook de frisse verschijning Alaska weer te zien krijgen, is nog niet bekend.

50/25/25

Wat wél bij het oude blijft, is het stemsysteem. Dat was omstreden omdat de publieksstemmen voor de helft werden bepaald door telefoonoproepen en sms’en thuis én door een panel van kijkers dat apart punten gaf. Ondanks alle furore blijft dat systeem bij de tweede editie overeind, waarbij de vakjury nog steeds de helft van het puntentotaal bepaalt.

Bekijk hieronder nogmaals het optreden van Chanel in Turijn:

play

Advertentie