Spanje

SPANJEMALMO 2024

Nebulossa wint ‘Benidorm Fest 2024’

De derde editie van Benidorm Fest kent een winnaar! Na twee halve finales en een finale eindigde Nebulossa op het einde van de avond op het hoogste schavot. Met het nummer Zorra probeert het duo opnieuw een gooi te doen naar de overwinning op het Eurovisiesongfestival. Spanje is een deel van de big five en mag dus meteen naar de finale op 11 mei.

Afgelopen week was het weer een heus feest in het zonnige Benidorm. De derde editie van Benidorm Fest, de Spaanse preselectie voor het Eurovisiesongfestival, stond immers op het programma. Eerder deze week werden we verwend met twee halve finales, shows die niet gespaard bleven van technische problemen. Op zaterdag stond de grote finale op het programma die een pak vlotter verliep, al gaven de presentatoren net voor het sluiten van de televoting toch toe dat er technische problemen waren tijdens het optreden van Almácor. Hij kreeg geen tweede kans.

Acht artiesten maakten nog kans op het ticket naar Malmö. Eén van hen was Jorge González. Hij dook in 2009 al een keer op in de Spaanse voorronde. Ook María Peláe heeft al een zekere band met de Spaanse voorronde. In 2018 en 2019 was ze als schrijfster betrokken bij enkele inzendingen uit de preselectie.

Spanning en sensatie

De volledige uitslag vind je in onderstaande tabel. Vijftig procent van de punten kwam van een professionele vakjury. De vakjury bestond uit acht leden, vier Spanjaarden en vier internationale leden, waaronder David Tserunyan (Armeense delegatie, ESF) en Lee Smithurst (Britse delegatie, ESF). Een publieksjury (demoscopic jury), die een afspiegeling van de Spaanse bevolking vormt, en televoting per telefoon en sms hadden elk voor een kwart inspraak in het eindresultaat.

Voor het eerst in de geschiedenis van het festival volgde na de punten van de jury een ex aequo. Zowel St. Pedro als Nebulossa stonden op een gedeelde eerste plaats met 86 punten. Net zoals donderdag gaf de publieksjury het maximum van de punten aan Jorge González. De kijker thuis gaf het maximum van de punten dan weer aan Nebulossa. Kortom, het was een puntentelling vol verrassingen!

#Deelnemer(s)NummerJuryDemoscopische juryTelevotingTotaalPlaats
AlmácorBrillos platino512028995
Angy FernándezSé quién soy6335301283
Jorge GonzálezCaliente4940351244
María PeláeRemitente412520866
Miss CaffeinaBla Bla Bla271616598
NebulossaZorra8630401561
Sofia CollHere to Stay292222737
St. PedroDos extraños (cuarteto de cuerda8628251392

Nebulossa

Nebulossa bestaat uit het duo María Bas en Mark Dasousa. Bas is de leadzangeres, Dasousa staat achter een synthesizer tijdens het optreden. Ze brengen voornamelijk muziek gebaseerd op klanken en melodieën uit de jaren 80 en willen dat ‘glamour’-geluid van de jaren 80 mixen met elektronische synthesizers. Niet alleen op professioneel vlak kunnen de twee het goed met elkaar vinden. Twintig jaar geleden stapten Maria en Mark in het huwelijksbootje.

Leuk weetje: het duo dook vorig jaar al op in Una voce per San Marino 2023. Ze bleven toen steken in de voorrondes. Dit jaar hadden ze duidelijk meer geluk.

Hieronder kan je de Spaanse inzending voor het Songfestival 2024 beluisteren:

play

Advertentie