Spanje

SPANJE

Spanje kiest kandidaat in Songfestivalaflevering ‘Operación Triunfo’

Het nieuws hing al maanden in de lucht en werd nu eindelijk officieel bevestigd: Operación Triunfo zal voor het eerst in veertien jaar tijd gebruikt worden als Spaanse songfestivalvoorronde.

Operación Triunfo (‘Operatie Triomf’) liep op de Spaanse televisie tussen 2001 en 2011. In 2002, 2003 en 2004 werd het programma gebruikt als middel om de Spaanse songfestivalkandidaat te selecteren. OT, zoals het programma ook genoemd wordt, was een mix van een talentenjacht à la Idool en X Factor en een realityshow als Big Brother.

Onbekende mensen leven samen in een huis en tonen zo aan de kijker hun zangkunsten, terwijl ze ook professionele coaching krijgen en weggestemd kunnen worden door de kijkers thuis. Het programma was op z’n hoogtepunt mateloos populair in Spanje: de finale van de eerste editie, gewonnen door Rosa (foto) haalde een marktaandeel van ruim 80% en 13 miljoen kijkers.

In een Spaans actualiteitenmagazine werd nog voor de finale van het Songfestival 2017 al gesuggereerd dat Operación Triunfo volgend jaar terugkeert. Tijdens de zesde uitzending van de showreeks werd het nieuws bevestigd door de presentator: de artiest zal wel degelijk geselecteerd worden in een komende uitzending van OT. Net als in 2002, 2003 en 2004 komt er speciale Songfestivaluitzending waarin de kandidaat wordt gekozen. Die selectie staat volledig los van de feitelijke wedstrijd: de winnaar van OT krijgt dus niet het voorrecht om naar Lissabon te gaan. Een exacte datum voor die uitzending is er nog niet.

Het nieuws kwam in mei na een zeer woelig verlopen Spaanse nationale finale dit jaar, waarin de vakjury en het publiek een compleet tegengestelde favoriet hadden en dat leidde tot massale chaos op televisie en al even massale kritiek in Spaanse (sociale) media. Manel Navarro vertegenwoordigde het Zuid-Europese land met Do It for Your Lover, maar eindigde laatste.

Advertentie