Spanje

SPANJE

‘Operación Triunfo’ niet langer Spaanse Songfestivalvoorronde

Fernando López Puig, de programmadirecteur van de Spaanse omroep RTVE, geeft in een interview met een Spaans radiostation aan dat Operación Triunfo terugkeert, maar niet meer zal dienen als Spaanse selectiemethode voor het Eurovisiesongfestival.

In januari volgend jaar pas start het elfde seizoen van de talentenjacht, en dat is te laat om nog tijdig een inzending voor het ESF te kunnen persen uit OT. De show startte in 2001, als mix van Idool en Big Brother, en was enkele jaren gigantisch succesvol op Spaanse bodem alvorens in 2011 afgevoerd te worden na tegenvallende kijkcijfers. Twee jaar geleden gaf de Spaanse openbare omroep OT een revival, en de afgelopen twee jaar werd in speciale thema-uitzendingen ook het Spaanse Songfestivallied gekozen. Dat is dus alweer voorbij, na twee tegenvallende resultaten.

De RTVE twijfelde nog tussen een interne keuze en nationale finale als selectiemethode voor het komende Songfestival in Rotterdam. ‘Enerzijds willen we graag zelf een bekende artiest zoals Rosalía afvaardigen, maar bekende artiesten durven geen flop te riskeren’, aldus Puig. ‘Anderzijds blijft er de optie van een publieke voorronde om onze nieuwe kandidaat te kiezen.’

Intussen meldt de Spaanse Songfestivalwebsite eurovision-spain.com dat er officieel een interne selectie komt, met zoals aangegeven bij voorkeur een bekendere artiest(e). Het Iberische land eindigde de afgelopen vijf jaar telkens op rij in de onderste regionen van het klassement. Ook dit jaar kwamen Miki en La venda niet verder dan een schamele 22e plaats in de finale.

Advertentie