Spanje

SPANJE

Spaanse Songfestivalkandidaat opnieuw gekozen via talentenjacht ‘Operación Triunfo’

Operación Triunfo keerde vorig jaar terug op de Spaanse televisie. In een speciale uitzending van de talentenjacht werd de Spaanse Songfestivalinzending gekozen. Omroep RTVE heeft bekendgemaakt dat de wedstrijd opnieuw dienst zal doen als selectiemethode voor het Songfestival van volgend jaar. Dat ondanks het feit dat Alfred & Amaia teleurstelden in Lissabon.

OT 2018 zal opnieuw gebruikt worden om een Spaanse inzending voor het Eurovisiesongfestival te selecteren. Dat hebben de producers van de show samen met omroep RTVE bekendgemaakt. De nieuwe editie van Operación Triunfo, een wedstrijd à la Idool en Star Academy waarbij de kandidaten samen in een huis verblijven, lessen volgen en liveshows moeten overleven, start volgende week al. Zestien deelnemers wagen hun kans.

Geen succes ondanks hype 

De talentenjacht werd vorig jaar na veertien jaar weer van onder het stof gehaald. In het verleden hielp OT Spanje aan succes op het Songfestival, maar in Lissabon was daar geen sprake van. Ondanks hypes op sociale media en torenhoge kijkcijfers van Operación Triunfo werden Alfred & Amaia met Tu canción pas 23e in Portugal.

Zelfs de afvallers maken kans 

Er komt weer een gala-uitzending om de inzending voor Tel Aviv te kiezen. Deze keer maken alle zestien kandidaten, zelfs de afvallers van OT 2018, kans op het ticket naar Israël. In die uitzending, waarschijnlijk in januari, presenteren ze tien liedjes.

Vanaf 1 november mogen componisten liedjes insturen en en hun voorkeurskandidaat aanduiden. Naast de open inschrijving gaat RTVE zelf liedjesschrijvers en artiesten aansporen om een nummer in te sturen. Zo willen ze tot twintig nummers komen; tien uit de inschrijvingen en nog eens tien via uitnodiging. Daarna gaan de OT-deelnemers de liedjes opnemen. Het publiek mag via een internetstemming de drie beste liedjes kiezen. Die zullen meteen te horen zijn in de gala-uitzending op tv. Een panel selecteert de andere zeven liedjes. In de tv-show heeft enkel de kijker stemrecht.

Vorig jaar werd de Spaanse inzending ook gekozen in een speciale uitzending van de show. In dat ‘Eurovisie Gala’ zongen de overgebleven kandidaten hun potentiële liedjes, sommigen gingen in duet. Koppeltje Alfred en Amaia gingen dus met het ticket voor Lissabon aan de haal. Amaia won zelfs OT 2017.

Advertentie