Spanje

SPANJEKIEV 2017

Internetstemming terug van weggeweest

De Spaanse omroep RTVE heeft op haar website details vrijgegeven over het proces om de geschikte kandidaat voor het songfestival 2017 te vinden. Het internet krijgt opnieuw een belangrijk aandeel.

Tussen 27 oktober, morgen, en 27 november zal elke geïnteresseerde Spaanse artiest zich met zijn of haar song kunnen opgeven op een speciaal online inschrijvingsformulier van de omroep. De RTVE kiest maximaal dertig inzendingen die worden weerhouden voor de internetstemming: iedereen kan stemmen op zijn favoriet uit de poel nummers. Het is nog niet bekend hoe gestemd kan worden.

Eurocasting

De top tien van die songs wordt vervolgens beluisterd en beoordeeld door een vakjury. Uiteindelijk zal die drie liedjes aanduiden die deelnemen aan Eurocasting. Dat is de naam van een voorronde die voor de feitelijke voorronde wordt gehouden en enkel online uitgezonden zal worden, op een nog te bepalen datum. Het publiek, Spaans en mogelijk ook internationaal, selecteert wie van de drie doorstoot naar de feitelijke nationale finale.

Die finale, Objetivo Eurovisión, wordt ergens in februari uitgezonden op het eerste net van de RTVE. De winnaar van de Eurocasting zal deelnemen samen met een nog te bepalen aantal intern geselecteerde artiesten en songs. Een combinatie van vakjury en publieksstemming zal de Spaanse songfestivalkandidaat bepalen. Aan de uiteindelijke winnaar om het beter te doen dan Barei (foto: RTVE), die met haar Say Yay! niet verder kwam dan een 22e plek op het afgelopen songfestival in Stockholm.

Furore

De Spaanse omroep had tussen 2008 en 2010 ook telkens een online platform waarop elke artiest zijn of haar song kon plaatsen. Enkel het publiek had toen telkens zeggenschap in de keuze welke songs doorgingen naar de voorronde op televisie. Dat opzet zorgde toen al voor furore, want de omroep verwijderde soms naar eigen goeddunken songs die “te belachelijk” zouden zijn. Met de vernieuwde selectie wordt al een eerste schifting achter gesloten deuren gemaakt, en is dat euvel alvast verholpen.

Advertentie