Spanje

SPANJE

Spanje met eigen Festival van Sanremo voor Songfestival 2022

Grootse plannen voor het Songfestival 2022 in Spanje: de omroep RTVE werkt samen met de deelstaat Valencia en de stad Benidorm aan een grootse preselectie.

De omroep haalde eerder Operación Triunfo, een mix van een talentenjacht à la Idool en reality zoals Big Brother, vanonder het stof als Spaanse voorronde. Die resulteerden in 2018 en 2019 in klasseringen onderaan het finaleklassement. Na een interne selectie en een kleine nationale finale met twee liedjes voor Blas Cantó (foto), en een zoveelste pandoering in de puntentelling, duikt de RTVE nu nog dieper in de geschiedenisboeken. Hij blaast volgend jaar het muziekfestival van Benidorm nieuw leven in. Tussen 1959 en 2006 werden daar 39 edities van gehouden. Ze werd nooit als preselectie gebruikt, maar het spektakel was wel gebaseerd op het iconische Italiaanse muziekfestival van Sanremo. Zowel dat als de internationale liedjeswedstrijd werden dit jaar gewonnen door de groep Måneskin.

Gevestigde waarden en nieuwkomers

Veel details over het precieze verloop van de wedstrijd, evenals de naam ervan, werden nog niet bekendgemaakt. Op het moment van schrijven weten we dat ze begin 2022 wordt afgewerkt over drie opeenvolgende dagen. Er zijn dan telkens live-uitzendingen met twee halve finales en een finale. De organisatie streeft naar een combinatie van gevestigde waarden en nieuwkomers in de Spaanse muziekwereld. Een mix van jury- en publieksstemming zal de uitslag bepalen.

Ook landen als Australië, Malta en Servië gaven al aan na een of enkele jaren terug te grijpen naar een nationale preselectie om hun respectievelijke Songfestivalkandidaten aan te duiden. Vanuit België en Nederland is nog niets bevestigd, maar hoogstwaarschijnlijk zal het in beide gevallen opnieuw gaan om een volledig interne selectie van kandidaat en lied.

Advertentie