Spanje

SPANJESTOCKHOLM 2016

‘Verplicht om Spaans te zingen op songfestival’

Maandag kiest Spanje haar vertegenwoordiger voor het komende songfestival in Stockholm. Enkele kandidaten klagen over het feit dat ze verplicht werden om Spaans te zingen in hun lied.

De Britse krant The Telegraph schrijft dit weekend over de verscheurende keuze die men in Spanje ervaart tussen nationale trots en een beter resultaat op het songfestival. Het land doet sinds 1961 mee en week nooit af van de Spaanse taal. Slechts vier keer werd het Spaans gecombineerd met een mondje Engels.

Bij sommige kandidaten van Objectivo Eurovisión, de nationale voorronde, is er hierover gemor te horen. Barei, die topfavoriete is met haar lied Say Yay, zegt dat ze verplicht werd om wat Spaans toe te voegen aan haar lied. ‘Ik heb niets tegen mijn eigen taal, maar ik werk aan een Engelstalig project. Ook al horen mijn landgenoten dit niet graag, maar Engels is veel internationaler dan Spaans’, klinkt het. Het weerhield de Madrileense zangeres niet om deel te nemen. De backing vocals zingen nu een deeltje Spaans.

‘Engels opent zoveel deuren. Als ik het naar songfestival kijk en de Kroatische kandidaat zingt in het Kroatisch, dan mag die het voor mijn part vergeten. Ik verkies het Engels’, zegt Xuso Jones, die met Victorious getipt wordt als runner up. Hij voegde noodgedwongen een Spaans zinnetje toe aan zijn lied.

Sinds 1999 mogen de landen zelf kiezen in welke taal ze deelnemen. In zeventien edities heeft enkel Marija Šerifović in 2007 voor Servië kunnen winnen met een lied dat niet Engelstalig was. Niet enkel Spanje houdt vast aan haar moedertaal, ook Italië en Frankrijk zijn eraan verknocht. Of de taalkeuze Spanje ervan weerhoudt om te scoren, is voor discussie vatbaar. Feit is dat ze sinds de afgevoerde taalregel in 1999 niet meer in de top vijf eindigden.

Hoe dan ook staan Barei en Xuso Jones maandag in de nationale voorronde met een lied waarin ze hun moedertaal toch niet vergeten. De Spaanse omroep RTVÉ maakte de startvolgorde inmiddels bekend:

  1. Maverick
  2. Barei
  3. Xuso Jones
  4. Salva Beltrán
  5. Maria Isabel
  6. Electric Nana

Een korte recap vind je hier. De televoters hebben een stemaandeel van veertig procent en de internationale jury dertig, net als Loreen, Edurne en Carlos Marin die in de vakjury zetelen. De show start maandag om 22.30 uur en bevat gastoptredens van onder andere D’Nash en Brequette.

Advertentie