Finland

FINLANDEX-DEELNEMERSLIVERPOOL 2023

Finland kiest Songfestivalinzending op 25 februari

Voor de selectie van hun Songfestivalkandidaat grijpen de Finnen terug naar de gekende formule van Uuden Musikiin Kilpailu (UMK). Dat format werd in 2012 in het leven geroepen en is dus aan haar twaalfde editie toe. UMK 2023 vindt plaats op zaterdag 25 februari in Turku, de vierde grootste gemeente van Finland.

Zeven kandidaten zullen alles in de strijd gooien om Finland op het Eurovisiesongfestival te mogen vertegenwoordigen. Welke artiesten hun kans wagen, wordt op 11 januari bekendgemaakt. De nummers die meedingen in de Finse voorronde zullen tussen 12 en 20 januari gereleased worden.

Bekende én nieuwe gezichten

Jury-voorzitter Tapio Hakanen liet weten dat er voor de editie van 2023 maar liefst 363 inzendingen waren. Het was naar eigen zeggen dan ook een grote uitdaging om hieruit zeven kandidaten te filteren.

‘Er zitten bij de zeven finalisten zowel bekende gezichten als ook nieuwe talenten. De nummers gaan van een hartverscheurende ballade tot stevige rap. Daarnaast pakken we ook uit met het beste dancenummer uit de geschiedenis van UMK, gebracht door een ongelofelijk straffe nieuwe artiest.’

Opvolger

Tijdens de grote liveshow op 25 februari wordt de opvolger van The Rasmus bekendgemaakt. De Finse rockband wist dit jaar geen potten te breken in Turijn en eindigde teleurstellend 21e.

Toch heeft de deelname aan het Songfestival de groep geen windeieren gelegd. Zo stak de Finse muziekgroep haar grootste hit In the Shadows vorige week nog in een nieuw kleedje. Een mooie samenwerking met Kalush Orchestra, de winnaar van dit jaar.

Rode lantaarn

Finland neemt sinds 1961 deel aan het Eurovisiesongfestival. Het land moest maar liefst 45 jaar wachten op de eerste overwinning. In 2006 haalde Lordi met Hard Rock Hallelujah de eerste en tot nu toe enige zege binnen.

play

Samen met Noorwegen is Finland het slechtst scorende land op het Songfestival. Maar liefst elf keer strandden de Finnen op de laatste plaats. Sinds de invoering van de halve finales slaagde het Scandinavische land er acht keer niet in om door te stoten naar de finale. Het laatste succes werd opgetekend in 2021, toen de hardcoreband Blind Channel een zesde plaats in de wacht wist te slepen.

play

Advertentie