Georgië

GEORGIELIVERPOOL 2023

Georgische deelnemer Songfestival op 2 februari bekend

Op 2 februari zal Georgië de kandidaat selecteren die het land zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in mei. In augustus meldde deze website al dat het televisieprogramma The Voice Georgia gebruikt zal worden voor de selectie van de Georgische Songfestivalinzending. In de finale van de talentenjacht strijden acht deelnemers aankomende donderdag om de overwinning én het bijbehorende ticket naar Liverpool. Over het nummer dat gezongen zal worden in Liverpool is nog niets bekend.

Tijdens de halve finale op 26 januari werd het deelnemersveld al gehalveerd. De vier coaches van het programma zagen elk twee kandidaten huiswaarts keren en nemen twee kandidaten mee naar de finale van aankomende donderdag. Per coach koos het thuispubliek één kandidaat, de coach zelf was verantwoordelijk voor het uitdelen van een wildcard aan de tweede kandidaat. De uiteindelijke winnaar zal bepaald worden door publieksstemmen. De stemming is inmiddels geopend.

De finalisten

  • Lika Siradze (team Sopho Toroshelidze)
  • Tina Datikashvili (team Sopho Toroshelidze)
  • Anka Tatarashvili (team Stephane Mgebrishvili)
  • Likuna Tutisani (team Stephane Mgebrishvili)
  • Iru Khechanovi (team Dato Porchkhidze)
  • Tako Kakalashvili (team Dato Porchkidze)
  • Giorgi Datiashvili (team Dato Evgenidze)
  • Kakha Aslamazashvili (team Dato Evgenidze)

Links naar het Songfestival

Twee van de coaches tonen een link naar het Songfestival. Eén van de coaches, Sopho Toroshelidze, heeft zelf ervaring op het Eurovisiepodium opgedaan. In 2011 nam ze deel als zangeres van de band Eldrine. One More Day eindigde op de negende plek. Voor Stephane Mghebrishvili, een van de andere coaches, kwam het niet zover. In 2009 leek hij het land te gaan vertegenwoordigen, toen zijn groep Stephane & 3G geselecteerd werd met het nummer We Don’t Wanna Put In. Voor de EBU was de tekst van het nummer van een te politieke aard waardoor deze aangepast moest worden. De groep koos er echter voor zich terug te trekken. Ook leuk om te vermelden: kandidate Iru Khechanovi was in 2011 onderdeel van de groep Candy. Met het nummer Candy Music wisten zij voor Georgië het Junior Eurovisiesongfestival te winnen.

In 2022 wist Georgië de finale van het festival in Turijn niet te behalen. Circus Mircus behaalde de laatste plek in de halve finale met het nummer Lock Me In.

Advertentie