Georgië

GEORGIELIVERPOOL 2023

Iru Khechanovi wint ‘The Voice Georgia’ en mag naar Liverpool

Het lijstje met de uitverkozen kandidaten voor het 67e Eurovisiesongfestival dikt gestaag aan. Vanavond was het de beurt aan Georgië om te bepalen wie naar Liverpool mag. Het land in de Kaukasus ging via het wereldwijd populaire The Voice op zoek naar de geschikte kandidaat voor het Songfestival. Met 21,88 procent van het totaal aantal stemmen kwam Iru Khechanovi als winnares uit de bus.

Iru moest het tijdens de finale van The Voice Georgia opnemen tegen zeven andere kandidaten. Alle acht deelnemers waren netjes verdeeld onder vier coaches, waaronder Sopho Toroshelidze, die in 2011 deelnam aan het Eurovisiesongfestival als zangeres van de band Eldrine. Ook coach Stephane Mgebrishvili stond eizona op het podium in Moskou in 2009. Zijn nummer We Don’t Wanna Put In werd in extremis gediskwalificeerd, omdat het té politiek geladen was. Noch Sopho Toroshelidze, noch Stephane Mgebrishvili leverden vanavond de overwinnaar op. Het was het team van Dato Porchkhidze dat aan het langste eind trok. Hieronder nog eens alle coaches en kandidaten op een rijtje.

  • Lika Siradze (team Sopho Toroshelidze)
  • Tina Datikashvili (team Sopho Toroshelidze)
  • Anka Tatarashvili (team Stephane Mgebrishvili)
  • Likuna Tutisani (team Stephane Mgebrishvili)
  • Iru Khechanovi (team Dato Porchkhidze)
  • Tako Kakalashvili (team Dato Porchkidze)
  • Giorgi Datiashvili (team Dato Evgenidze)
  • Kakha Aslamazashvili (team Dato Evgenidze)

Euphoria zorgt opnieuw voor winst

Nadat ze in de halve finale van vorige week Rise Like A Phoenix gebracht had, koos Iru Khechanovi ook in de finale voor een winnend Songfestivallied. De jonge zangeres haalde alles uit de kast met een indrukwekkende versie én choreografie van Loreens monsterhit EuphoriaDaarmee wist ze de kijkers duidelijk te overtuigen. Iru behaalde meer dan één vijfde van het totaal aantal stemmen, meer bepaald 21,88 procent. Nummers twee en drie, Giorgi Datiashvili en Likuna Tutisani, moesten zich tevredenstellen met respectievelijk 15,72 en 13,76 procent. Een duidelijke overwinning dus voor de 21-jarige Georgische.

play

Junior Eurovisiesongfestival al gewonnen 

Iru is niet aan haar proefstuk toe als het op wedstrijden aankomt. In 2011 vertegenwoordigde ze Georgië al op het Junior Eurovisiesongfestival in Jerevan. Als lid van de groep Candy bracht ze toen het vrolijke riedeltje Candy Music. Daarmee bezorgden de meisjes hun land een tweede gouden medaille op het Junior Eurovisiesongfestival. We zijn alvast benieuwd of Iru dit knappe kunstje nog eens kan overdoen in Liverpool. Het is voorlopig nog niet geweten met welk nummer we Georgië in de tweede halve finale mogen verwachten.

play

Advertentie