Hongarije

HONGARIJELISSABON 2018

Ook Hongaren bepalen inzending op 24 februari

De voorrondekalender voor het songfestival 2018 begint aardig gevuld te raken. De Hongaren hebben de data bekend gemaakt voor hun voorronde A Dal (‘Het lied’).

Aan het concept verandert niets. Dertig kandidaten nemen deel in drie voorrondes, waarvan er achttien doorstoten naar twee halve finales en er uiteindelijk acht overblijven in de finale. Vier juryleden bepalen elk 20% van de uitslag, de Hongaarse kijker mag via een app ook mee beslissen, met 20% zeggenschap. Zo gaan in de voorrondes (20 en 27 januari en 3 februari) vijf kandidaten door. Een zesde wordt nog gered door diezelfde Hongaarse kijker. In de halve finales (10 en 17 februari) gaat het om drie inzendingen weerhouden door jury en publiek en een vierde enkel door het publiek, in een tweede stemronde.

In de finale (24 februari) bepaalt de machtige vakjury de top vier, waaruit de kijker uiteindelijk het laatste woord krijgt, en zelf mag kiezen wie uiteindelijk zijn land vertegenwoordigt in Lissabon door middel van televoting.

Dezelfde aanpak loont al jaren voor Hongarije, want het land heeft sinds 2011 elk jaar opnieuw de finale van het Songfestival gehaald. In Kiev leverde Joci Pápai (foto) zijn land het op twee na beste songfestivalresultaat ooit op, door met Origo achtste te eindigen.

Advertentie