Hongarije

HONGARIJETEL AVIV 2019

Oude bekenden keren terug in ‘A Dal 2019’

In Hongarije werden op een persconferentie de dertig kandidaten bekendgemaakt die volgend jaar deelnemen aan de nationale finale A Dal. Het concept blijft ongewijzigd, maar nieuwigheden zitten ‘m vooral in de details.

Een nieuw logo, een nieuwe presentatrice, een deels vernieuwde vakjury en speciale prijzen zijn de kleinere kanten van de Hongaarse liedjeswedstrijd die veranderen voor 2019, wanneer de achtste editie wordt gehouden. Zanger Freddie, die in 2016 nog zelf deelnam aan het Songfestival met Pioneer, blijft aan boord als presentator. Hij wordt bijgestaan door Bogi Dallos, die al enkele keren deelnam aan de voorronde. De vakjury bestaat uit Miklós Both, Lilla Vincze, Misi Mezô en Feró Nagy. Er komen voorts aparte awards voor de beste songtekst en beste nieuwe ontdekking, die los staan van de uitslag.

Zes liveshows

Het concept blijft overigens ongewijzigd: drie halve finales met elk tien liedjes leiden tot twee halve finales met negen liedjes en een finale met acht liedjes. De jury heeft opnieuw de meeste inspraak: het publiek heeft slechts één vijfde stemrecht. In de finale selecteert dezelfde machtige jury vier superfinalisten, waaruit de Hongaarse kijker de winnaar mag aanduiden. De zes liveshows worden afgewerkt tussen zaterdag 19 januari en zaterdag 23 februari volgend jaar. Ook Denemarken, Litouwen en Oekraïne kiezen dan al hun kandidaten voor Tel Aviv. Alle voorrondedata vind je gebundeld in ons handig overzicht op deze pagina.

Bij de deelnemers enkele oude bekenden. Joci Pápai werd nog achtste op het ESF 2017 met Origo en probeert het volgend jaar met Az én apám. András Kallay-Saunders, die vijfde werd in 2014 met Running, doet voor het zesde opeenvolgende jaar mee aan A Dal, ditmaal als lid van de groep The Middletonz. Ook Olivér Berkes, Leander Kills, Nomád, Gergő Oláh en yesyes namen al een of meerdere keren deel. Het volledige deelnemersveld vind je terug in onderstaande tabel.

Deelnemer(s)Nummer
Akusztik PlanetNyári zápor
Barni HamarWasted
Bence VaraSzótlanság
Bogi NagyHolnap
David HirtliAlabama Hotel
DayanaLittle Bird
DenizIde várlak vissza
Fatal ErorKulcs
Gergõ OláhHozzád bújnék
Gergõ SzekérMadár, Repülj!
GotiCsk egy perc
Joci PápaiAz én apám
Klara HajduYou're Gonna Rise
KonyhaSzászor visszajátszott
Kyra FedorMaradj még
Laszlái BaraiSomeone Who Lives Like This
Leander KillsHazavágyom
Mocsok 1 KölyökEgyszer
Mongyó ProjektRun Baby Run
NomádA remény hídjai
Olivér BerkesLighthouse
PetruskaHelp Me Out of Here
Rozina PátkaiFreedom
Ruby HarlemForró
SavusBarát
The MiddletonzRoses
The SignÖ
Timi Antal ft. Gergõ DemkoÁlmos világ
UNSKPosztolj
yesyesIncomplete

Op het Songfestival in Lissabon kwam Hongarije niet verder dan een 21e plek, dankzij de groep AWS (foto) en Viszlát nyár.

Advertentie