IJsland

IJSLANDTEL AVIV 2019

Hera Björk keert terug in IJslandse finale

In IJsland heeft omroep RÚV in allerijl de tien kandidaten van Söngvakeppnin 2019 moeten bekendmaken, nadat ze eerder gelekt waren dan gepland.

Oorspronkelijk zou de bekendmaking volgen in een speciaal televisieprogramma in primetime, maar dat zal een tikje aanvoelen als mosterd na de maaltijd: op een Russische website waar eerder al Songfestivalnummers vroegtijdig verschenen, kwamen plots al de liedjes voor de IJslandse selectie.

Van twaalf naar tien

Het aantal kandidaten is teruggeschroefd van twaalf naar tien. Ze nemen deel in twee halve finales, op 9 en 16 februari. Een vakjury en televoting bepalen telkens twee finalisten. De RÚV behoudt zich het recht een wildcard uit te delen. In de finale op 2 maart nemen dus vier of vijf songs deel. Een tienkoppige internationale jury en televoting bepalen de top twee, waaruit de IJslandse kijker de winnaar mag kiezen. Net als in vorige jaren moet in de halve finales in het IJslands worden gezongen, maar mag in de finale worden overgeschakeld naar het Engels.

Bij de deelnemende artiesten twee ex-Songfestivalkandidaten: Hera Björk Þórhallsdóttir (foto), vooral bekend onder haar twee voornamen, nam voor IJsland deel aan het ESF 2010 in Oslo. Met Je ne sais quoi finishte ze slechts negentiende in de finale, maar had ze wel een grote hit in Songfestivalkringen. Friðrik Ómar Hjörleifsson was in 2008 de helft van het duo Euroband, en was dus ook voor 50% verantwoordelijk voor de veertiende plek die This Is My Life toen in de wacht sleepte.

Rode lantaarn

De tien deelnemers van Söngvakeppnin 2019 en hun songtitels vind je terug in onderstaande tabel:

Deelnemer(s)Nummer (IS)Nummer (EN)
HatariHatrið mun sigra-
Hera Björk ÞórhallsdóttirEitt andartakMoving On
Kristina Skoubo BærendsenÉg á mig sjálfMama Said
Þórdís ImslandNú og hérWhat Are You Waiting For?
Daníel ÓliverSamt ekkiLicky Licky
Elli Grill, Skaði & GlymurJeijó, keyrum alla leið -
Friðrik ÓmarHvað ef ég get ekki elskað?What If I Can’t Have Love?
Ívar DaníelsÞú bætir migMake Me Whole
Tara MobeeBetri án þínFighting For Love
Heiðrún Anna BjörnsdóttirHelgiSunday Boy

IJsland zit al enkele jaren in een flinke Songfestivaldip. Het land haalde vijf jaar geleden voor het laatst de finale, en vorig jaar kreeg het de spreekwoordelijke rode lantaarn in de eerste halve finale dankzij Ari Ólafsson.

play

Advertentie