IJsland

IJSLANDTEL AVIV 2019

IJsland krijgt mogelijk een sanctie van de EBU

Er werd veel gezegd en geschreven de voorbije maanden over de ‘shockrockers’ uit IJsland. Hun aanwezigheid op het festival werd nauwlettend in de gaten gehouden en tot ieders opluchting verliep alles rustig. Althans toch tot de puntentelling op zaterdag.

Vanaf hun deelname aan de nationale finale in IJsland lagen de jongens van Hatari onder vuur door hun ‘aparte’ kijk op het Songfestival. We hoorden dingen als antikapitalisme, een aanklacht aan de wereld én hun ongenoegen over de situatie in Israël. Het leek allemaal veel erger dan verwacht want, behalve de gekende ongemakkelijke interviews, hield de band zich kalm.

Palestijnse vlaggetjes

Tijdens het moment dat de punten van het publiek worden uitgedeeld aan IJsland, nemen ze dan toch het moment om in beeld te komen met Palestijnse vlaggetjes. De camera werd snel terug op de, zichtbaar ongemakkelijke, presentators gericht maar het was al te laat. Na het hele debacle komt er iemand van de organisatie, duidelijk niet goed gezind, deze vlaggen ophalen, althans dat probeert hij toch. De drummer van de band maakte hier ook een korte video van en plaatste deze op sociale media.

Gevolgen voor IJsland?

De EBU maakt duidelijk dat er geen plaats is voor politieke uitingen en geeft volgende reactie:

In de uitzending van het Eurovisiesongfestival toonde Hatari, de IJslandse act, kort kleine Palestijnse banners terwijl ze in de green room zaten. Het Eurovisiesongfestival is een non-politiek evenement en dit gaat tegen de regels in van de wedstrijd. De banners zijn snel weggehaald en de consequenties van deze actie zullen worden besproken

Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

Ook Madonna maakt zich schuldig

 Niet alleen de band uit IJsland maakte een politiek statement, ook superster Madonna. De zangeres, had buiten het weten van de organisatie, toch wat dingen aangepast in haar optreden. Twee dansers in haar act hadden een jasje aan, eentje met de vlag van Israël, de ander een Palestijnse. De EBU had het volgende te zeggen:

Dit was niet afgesproken met de EBU en wij wisten hier niets van. Madonna en haar gevolg waren op de hoogte dat er geen plaats was voor politieke statements. Dit is ook het risico van een grote liveshow

De vraag blijft alleen maar, waar keek de kijker het meest van op? De aanklacht of de ondermaatse zang van Madonna.

Nieuwe muziek Hatari

De band blijft hun missie van protest voortzetten. Op de officiële instagrampagina staat de Palestijnse vlag en ze maakten ook bekend via sociale media binnenkort een nieuwe single zullen lanceren. Deze is een samenwerking met de Palestijnse queerartist, Bashar Murad geworden.

Advertentie