IJsland

IJSLAND

IJsland maakt kandidaten voorronde Songfestival bekend

De IJslandse openbare omroep RÚV heeft de tien deelnemers bekendgemaakt voor Söngvakeppnin 2020, hun nationale voorronde voor het komende Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Een aantal van hen zou je al kunnen kennen.

De voorronde vindt plaats over twee halve finales en een finale, op 8, 15 en 29 februari. In de halve finales moeten alle songs in het IJslands worden gezongen, in de finale mag overgeschakeld worden naar het Engels. Alle kandidaten vind je hieronder terug.

De deelnemende liedjes waren al gelekt in een Spotify-lijst (zie onder), later werden die bevestigd door de omroep zelf. Daði Freyr deed in 2017 al mee maar moest het toen nipt afleggen tegen Svala met haar Paper.

Matti Matt deed in 2011 al mee als deel van de groep Sjonni’s Friends. Het was toen niet de bedoeling dat hij mee zou doen, maar de oorspronkelijke componist en uitvoerder van het lied Coming Home stierf vóór zijn eerste optreden in de nationale voorronde. Een aantal van zijn vrienden heeft dan beslist om als groep zijn lied te brengen. Zij mochten uiteindelijk ook naar Düsseldorf voor IJsland.

Elísabet (Ormslev) deed in 2016 al mee met een lied geschreven door Greta Salóme. Die laatste naam doet misschien wel een belletje rinkelen, want zij deed in hetzelfde jaar mee in de nationale finale en won die uiteindelijk ook met Hear Them Calling.

DIMMA is de enige groep in het lijstje dit jaar. Het is een populaire metalgroep die ook in Europa al wat fans heeft.

Hildur Vala won in 2005 het IJslandse Idool maar stond nog niet op het podium van Söngvakeppnin.

Kid Isak heeft al eens een Songfestival gewonnen, een Songfestival in IJsland dat gehouden werd onder IJslandse middelbare scholen.

Ook in IJsland kennen ze The Voice, Iva en Ísold zijn twee deelnemers die daaruit komen. Voor Brynja Mary, Helga en Nína is het allemaal nieuw als artiest.

Advertentie