IJsland

IJSLANDKIEV 2017

Nationale finale op 11 maart

De IJslanders maken op zaterdag 11 maart volgend jaar hun keuze voor Kiev. Dat maakte de lokale omroep RÚV vandaag bekend.

Er is geen enkele wijziging in het opzet van de voorronde in vergelijking met vorig jaar. Twaalf songs stoten door naar twee halve finales, op 25 februari en 4 maart, waarvan de helft zal overblijven in de nationale finale, die op zaterdag 11 maart gepland staat. In de halve finales bepalen enkel de IJslandse kijkers de uitslag, in de finale krijgen ze daarvoor de hulp van een vakjury. De top-2 van de finalisten stoot door naar de superfinale, waarin opnieuw enkel het publiek het voor het zeggen heeft.

Tijdens de halve finales moeten alle liedjes in het IJslands gezongen worden. In de finale mag overgeschakeld worden op een andere taal, als ze ook in die taal op het songfestival zullen zingen. Buitenlandse componisten worden niet geweerd, maar twee derde van de compositie en de helft van de tekst moet wel geschreven zijn door IJslandse staatsburgers.

Het Noord-Europese eiland heeft nog niet veel potten gebroken op het festival. De afgelopen twee keer werd het land uitgeschakeld in de halve finale, en sinds de eerste deelname in 1986 werd slechts vijf keer de top-10 van het finaleklassement gehaald. De laatste keer dateert alweer van 2009, toen zangeres Yohanna (foto: EBU) zilver pakte met Is It True?.

Advertentie