IJsland

IJSLANDTURIJN 2022

Sigga, Beta en Elín winnen Songfestivalvoorronde in IJsland

Als een van de laatste drie landen met een nationale voorronde om een kandidaat voor het Eurovisiesongfestival in Turijn te kiezen, heeft IJsland via Söngvakeppnin die kandidaat gevonden. De winnaar is het meidentrio Sigga, Beta en Elín met Með hækkandi sól. Het is zo de derde groep op rij die IJsland zal vertegenwoordigen op het Songfestival en voor het eerst sinds Hatari opnieuw in het IJslands.

Het is twee jaar geleden dat de IJslandse voorronde gehouden werd. In 2021 kreeg Daði Freyr met zijn groep van de nationale omroep RÚV meteen de kans naar Rotterdam te trekken, doordat hij in 2020 om de gekende reden zijn kans niet had kunnen grijpen. Nu is het aan Sigga, Beta en Elín om beter te doen dan de vierde plaats van vorig jaar en een van de noordelijkste eilanden in Europa die langverwachte eerste Songfestivaloverwinning te bezorgen.

Superfinale

In de finale, met een gastoptreden van Tusse (ESF 2021), stonden nog vijf artiesten aan de start, van de tien die de halve finales door moesten. Nadat alle vijf de artiesten opgetreden hadden, gaven de jury en het publiek elk 50% van de stemmen. Twee artiesten gingen door naar de superfinale, waarbij alleen het publiek nog kon stemmen. Topfavoriet Reykjavíkurdætur (Dochters van Reykjavík) werd tweede.

Deelnemer(s)NummerJuryTelevoteTotaalSuperfinale?Plaats
AmarosisDon’t You Know
KatlaÞaðan af
ReykjavíkurdæturTurn This AroundSF2
Sigga, Beta & ElínMeð hækkandi sólSF1
Stefán ÓliLjósið

Bekijk de IJslandse inzending voor dit jaar hieronder.

play

Advertentie