Noord-Macedonië

NOORD-MACEDONIELISSABON 2018EBU

(VJR) Macedonië neemt toch deel aan Songfestival 2018

De EBU heeft bevestigd dat er een akkoord is bereikt met de Macedonische omroep MRT. Na enkele weken onzekerheid, is het zo zeker dat het land alsnog zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival volgend jaar.

Begin november maakten de Portugese gastomroep RTP en de EBU bekend dat er 42 landen zullen deelnemen aan het ESF volgend jaar. Rusland keert terug, maar de Macedoniërs sturen hun kat. Als een grote verrassing kwam dat bericht niet, want we brachten eerder al dat grote financiële problemen bij de Macedonische omroep een deelname aan het festijn in Lissabon al flink in gevaar brachten.

Maar al gauw bleek het nog niet zo zeker te zijn dat de MRT een jaartje op de bank zou blijven zitten. Macedonische media meldden dat er een gesprek was tussen de EBU en de MRT waarin de uitgevaardigde sancties wegens wanbetalingen weer werden opgeheven, wat een songfestivaldeelname ook weer mogelijk maakte. De MRT hield de lippen stijf op elkaar , maar Jon Ola Sand van de EBU zei het volgende aan ESCToday: ‘Natuurlijk hopen we dat een oplossing gevonden kan worden zodat de MRT mee kan doen aan het Songfestival 2018, en we werken daar momenteel aan met zowel de MRT als de RTP. Als we een oplossing vinden, zal de EBU daar op gepaste tijde over communiceren.’

Tegelijkertijd met het nieuws over de kaartenverkoop die eind november start, werd bekendgemaakt dat (VJR) Macedonië alsnog van de partij mag zijn in Lissabon. Ook de andere sancties die de EBU had opgelegd aan de MRT, worden opgeheven. Zo krijgen we een evenaring van het record van 43 deelnemende landen, dat eerder al in 2008 in Belgrado en in 2011 in Düsseldorf werd gevestigd. Voor de volledigheid geven we nog onderstaande kaart van Europa mee met de 43 landen gemarkeerd, afkomstig van Eurovision.tv:

Advertentie