Noord-Macedonië

NOORD-MACEDONIELISSABON 2018

Schulden maken Macedonische songfestivaldeelname onmogelijk

De kans is groot dat Macedonië (VJR) niet zal (mogen) deelnemen aan het Eurovisiesongfestival van 2018. Deelnemende omroep MRT heeft heel wat schulden openstaan bij de organisator, de European Broadcoasting Union (EBU). Die laatste laat nu in een verklaring weten dat het land momenteel geen gebruik mag maken van de verschillende diensten van de EBU. Dus deelnemen aan het songfestival is geen optie.

De collega’s van ESCToday contacteerden zowel de Macedonische omroep MRT als de EBU nadat er hier en daar berichten waren opgedoken over de openstaande schulden van MRT bij de organisator van (onder andere) het Eurovisiesongfestival. EBU bezorgde de website een verklaring: ‘Omdat de openbare omroep van Macedonië zijn openstaande schulden nog niet betaalde, heeft de omroep momenteel geen toegang tot onze verschillende diensten zoals Eurovision News en het uitwisselen van beeldmateriaal van sport. Ze mogen bepaalde sportwedstrijden ook niet uitzenden (…) en onder deze omstandigheden zal MRT niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival van 2018. MRT blijft wel deelnemer aan het komende Junior Eurovisiesongfestival in november’.

Daniel Deusdado, programmadirecteur bij de Portugese organiserende omroep RTP, zei vorige week nog dat er 43 landen zullen afzakken naar Lissabon, maar waarschijnlijk worden het er dan toch ‘maar’ 42.

Net zoals Roemenië

De EBU is duidelijk: zolang de schulden blijven openstaan moeten we Macedonië (VJR) niet verwachten op het songfestival in Lissabon. Het verhaal doet denken aan dat van Roemenië. Het land mocht vorig jaar ook niet deelnemen aan het festival in Stockholm omdat de schuldenberg van omroep TVR te hoog was geworden. De Roemenen hadden zelfs al een kandidaat gekozen. Zoals de EBU zelf zegt: MRT mag blijven deelnemen aan het Junior Eurovisiesongfestival van volgende maand. Een deelname aan het ‘grote’ songfestival volgend jaar is dus (misschien?) niet helemaal uitgesloten, maar dan moeten die schulden weggewerkt worden. En snel.

Advertentie