Noord-Macedonië

NOORD-MACEDONIE

Noord-Macedonië kiest terug via nationale finale in 2022

Na zes interne selecties maakte de Noord-Macedonische nationale omroep MRT bekend in 2022 terug een nationale finale te organiseren om de kandidaat en het lied voor het Eurovisiesongfestival te bepalen. Het is nog niet bekend wanneer de nationale finale zal worden gehouden en welk format zal worden gebruikt. Voorheen was dit meestal Skopje Fest.

MRT doet een oproep aan schrijvers en artiesten die geïnteresseerd zijn om het Balkanland te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2022 in Turijn. Tegen het einde van januari kiest een jury zes liedjes plus een artiest die zullen mogen deelnemen aan de nationale finale. De uitslag zal worden bepaald aan de hand van 50 procent publieksstemmen en 50 procent jurystemmen. De winnaar of winnares zal Noord-Macedonië mogen vertegenwoordigen in Italië.

Inschrijvingen

Alle artiesten moeten de Noord-Macedonische nationaliteit bezitten, de nationaliteit van de schrijvers daarentegen doet er niet toe. Alle geïnteresseerden kunnen hun inzending insturen naar [email protected] tot 16 januari 2022. Het volledige reglement en meer informatie over het indieningsproces zijn te vinden via deze link.

Nationale finales in Noord-Macedonië 

In 2015 hield Noord-Macedonië voor het laatst een nationale finale. Daniel Kajmakovski won toen Skopje Fest met het nummer Lisja jesenski, wat later naar het Engels werd vertaald als Autumn Leaves voor het Eurovisiesongfestival in Wenen. Helaas wist hij de finale niet te halen en werd vijftiende van de zestien landen in de eerst halve finale. Voor 2015 werd de Noord-Macedonische kandidaat altijd via een nationale finale gekozen, meestal Skopje Fest, behalve tussen 2012 en 2014. Sinds 2016 werd de kandidaat intern gekozen.

Noord-Macedonië op het Eurovisiesongfestival 2021

Vorig jaar werd het land vertegenwoordigd door de intern gekozen Vasil met zijn lied Here I Stand. Hij eindigde op een vijftiende plaats van de zestien landen in de eerste halve finale met 23 punten.

Advertentie