Malta

MALTAKIEV 2017

Halve finale én jurystemming geschrapt

TVM, de omroep van Malta, heeft enkele details vrijgegeven over het opzet van hun selectie voor het songfestival 2017. Het meest in het oog springt dat er slechts een show zal zijn én dat de jury wordt afgevoerd. (Foto: EBU)

In voorgaande jaren was er steeds een halve finale waar enkele kandidaten afvielen, en een finale met de overblijvers. Die eerste stap wordt volgend jaar alleszins overgeslagen: er komt slechts een uitzending, een finale met zestien deelnemers en hun liedjes. Een exacte datum is er nog niet, maar er wordt sowieso gekeken naar een avond in de maand februari. Het is voor het eerst sinds 2006 dat de Maltese voorronde op één (lange) avond afgewerkt wordt.

En er is nog een grote wijziging. Waar in voorgaande jaren het Maltese publiek slechts voor een zesde van het totaal zeggenschap had, en de overige punten van juryleden kwamen, worden die laatste volgend jaar overboord gegooid. Joe Bundy, de nieuwe directeur van de omroep, maakte bekend dat enkel televoting de winnaar zal aanduiden.

Aan de door het publiek geselecteerde winnaar om de prestatie van Ira Losco te overtreffen. Met Walk on Water werd ze uiteindelijk twaalfde in de finale in Stockholm. Na een uitstekende beurt te hebben gemaakt bij de vakjury’s, werd ze door het stemmende publiek zowat genegeerd.

Advertentie