Malta

MALTAEX-DEELNEMERSINTERVIEWS

Runner-up Talk met Ira Losco: ‘Sergio legde mij over zijn schouder’

Ira Losco, dat is een naam die bij de trouwe Songfestivalfan zeker een belletje doet rinkelen. De zangeres vertegenwoordigde haar thuisland Malta twee keer op het Eurovisiesongfestival: in 2002, vandaag dag op dag 22 jaar geleden, won ze ei zo na het liedjesfestival in Tallinn en in 2016 keerde ze terug naar het grote internationale podium in Stockholm. Toen finishte ze twaalfde. Songfestival.be had een bijzonder fijne babbel met Ira Losco en blikte met haar terug op haar Songfestivalervaringen.

In 2002 maakte Europa voor het eerst kennis met de piepjonge Ira Losco. Met het liedje 7th Wonder werd ze vooraf niet meteen getipt als kanshebber voor de winst, maar uiteindelijk werd ze nipt tweede, na de Letse Marie N.

Door haar puike prestatie in Tallin werd ze bij haar thuiskomst in Malta als een heldin onthaald en ze is er een ster gebleven. In 2016 keerde Ira Losco terug naar het Eurovisiesongfestival met Walk on Water. Ze was op dat moment zwanger van haar eerste kindje.

De zangeres sluit een derde deelname niet helemaal uit, al lijkt het Songfestival als moeder van twee kindjes geen prioriteit meer.

‘Heel blij met de tweede plaats’

Het Eurovisiesongfestival is en blijft natuurlijk een wedstrijd en Songfestival.be wilde graag weten of Ira Losco in 2002 niet te teleurgesteld was na de nipte tweede plaats. ‘Helemaal niet. Ik ben nooit ontgoocheld geweest. Ik ging er destijds naartoe zonder verwachtingen.

De internationale pers zag vooraf ook geen potentiële winnaar in mij, dus een tweede plaats was al een overwinning op zich. Ik was ontzettend blij met het resultaat’, blikt Losco terug op haar avontuur in 2002.

De Maltese mijmert nog even verder over het parcours in Tallinn: ‘Normaal had ons land nooit veel persbelangstelling, maar toen de repetities echter startten, gebeurde er iets. Na elke repetitie kwam er plots meer pers naar onze persconferenties, we vielen op.

Ik denk dat ik dat jaar iets losmaakte omdat ik jeugdig en ontwapenend een leuk liedje neerzette, naast meer ervaren artiesten. Misschien vonden de kijkers dat wel charmant.’

Hieronder nog eens het optreden van Ira Losco in 2002.

play

‘Sneeuwbaleffect na het Songfestival’

Die deelname aan het Eurovisiesongfestival in 2002 legde Ira Losco alvast geen windeieren. ‘Er ontstond plots een sneeuwbaleffect. Door het Songfestival kwam ik in contact met diverse mensen die mij dan weer met anderen in contact brachten.

Er ontstond een heel netwerk rond mij dat mij hielp in mijn verdere muzikale ontwikkeling en carrière‘, analyseert de zangeres.

‘Ik ontdekte mezelf meer, ik wist meer welke richting ik uit wilde en startte ook met eigen liedjes schrijven. Ik bracht snel een album uit. Ik heb van elke stap genoten en zou niets anders gedaan hebben’, blikt Losco tevreden terug.

‘Het wedstrijdconcept minder belangrijk’

In 2016 keerde de Maltese nog eens terug naar het internationale Songfestivalpodium, met Walk on Water. Ze wilde de wedstrijd heel graag nog eens opnieuw doen en in 2016 vond ze de tijd rijp, ook niet geheel toevallig omdat het liedjesevenement toen in Zweden plaatsvond, een land dat het Songfestival en muziek uitademt.

‘Het was een goed moment om er een aantal nieuwe connecties te leggen’, laat Ira Losco optekenen.

De liedjeswedstrijd was sinds haar eerste deelname enorm geëvolueerd en ook de zangeres zat in een nieuwe levensfase. ‘Het festival was enorm gegroeid. In 2002 kwamen wij pas aan in Tallinn de dinsdag voor het Songfestival op zaterdagavond.

In 2016 waren er zo veel meer repetities, meer landen en kandidaten. Daarnaast was ik zwanger van mijn eerste kindje. Het was best vermoeiend’, herinnert Losco zich.

Songfestival.be wilde heel graag weten of zo’n tweede deelname, zeker na een eerdere tweede plaats en nu met halve finales, niet voor extra druk zorgde voor de artieste.

‘Eigenlijk niet. De ranking en de punten horen natuurlijk bij het Songfestival, maar voor mij was het op dat moment belangrijker om mijn best te doen, mijn nummer en act te brengen voor een groot Europees publiek en deel uit te maken van een mooie televisieshow. We mogen niet vergeten dat we elk jaar een prachtige televisieproductie te zien krijgen.’

‘Ik zie het meer in een groter kader. Het is een evenement van samenhorigheid, van muziek die ons verenigt. Wat je liedje voor mensen betekent, hangt voor mij niet samen met de ranking.

Ik ben grote fan van het Festival van Sanremo. Er waren dit jaar weer veel mooie liedjes die ik momenteel nog heel vaak beluister en allemaal goed vind. Als ik luister en geniet van die nummers, sta ik echt niet stil bij welk resultaat ze behaalden in de wedstrijd‘, relativeert Ira Losco het wedstrijdgegeven.

Hieronder nog eens het optreden van Ira Losco in 2016.

play

‘Belgische Sergio legde mij over zijn schouder’

Als de zangeres moet kiezen tussen haar deelname in 2002 en 2016 als leukste ervaring, dan kiest ze toch voor die van 2002. ‘Vooral de feestjes in de week voor het Songfestival waren ontzettend leuk. We hadden de mediterraanse party met Cyprus en Spanje.

Ik herinner mij ook nog dat jullie Belgische kandidaat (Sergio, nvdr.) mij over zijn schouder legde op een ander feestje. (lacht) 2002 was echt fun en misschien ook iets minder vermoeiend dan 2016.’

‘Nog contact met aantal kandidaten’

Het Eurovisiesongfestival vormt vaak een basis voor nieuwe vriendschappen onder journalisten en fans, maar evenzeer onder de artiesten onderling.

Zo heeft Ira Losco nog contact met de Armeense Iveta Mukuchian en de Bulgaarse Poli Genova, die ook in 2016 deelnamen. Daarnaast heeft ze een fijne band met Tamara Todevska uit Noord-Macedonië, die in 2019 haar land vertegenwoordigde.

‘Derde deelname? Wordt moeilijk met het gezin’

Uiteraard wilden we graag weten of we Ira Losco nog ooit terugzien op het Eurovisiesongfestival. De zangeres reageert aarzelend: ‘Misschien ooit wel, met het juiste nummer en het juiste verhaal, maar dan moet ik even kijken hoe ik dat praktisch allemaal geregeld krijg met het gezin. (lacht)

Ze kunnen natuurlijk allemaal meegaan, maar zo simpel is het niet. Het is niet meteen aan de orde, maar ik zeg nooit nooit.’

Het integrale interview met Ira Losco vind je hieronder.

play

Advertentie