Malta

MALTALIVERPOOL 2023

The Busker gaat voor Malta naar Songfestival 2023

Na een lange voorronde, genaamd Malta Eurovision Song Contest, bestaande uit maar liefst drie kwartfinales, een halve finale en de finale, is eindelijk de Maltese kandidaat voor Liverpool bekend. Veertig artiesten stonden aan de start, zestien haalden de finale, al werd onderweg één iemand gediskwalificeerd. Uiteindelijk haalde de groep The Busker de overwinning binnen.

Die ene is Aidan, zowat een superster in Malta, die al twee keer eerder probeerde zijn land te vertegenwoordigen op het Songfestival. In 2018 werd hij vierde in de Maltese voorronde, vorig jaar nog werd hij tweede, dit jaar werd hij als topfavoriet gediskwalificeerd. Hij postte namelijk op zijn sociale mediakanalen over zijn inzending, wat tegen de regels van de Maltese publieke omroep is, om ervoor te zorgen dat iedereen gelijk aan de strijd start.

Een uitgelezen kans dus voor de anderen om het felbegeerde ticket voor Liverpool te pakken, wat uiteindelijk The Busker lukte met Dance (Our Own Party). Of ze ook met dat lied naar Liverpool trekken, is nog even afwachten. Vorig jaar bijvoorbeeld won Emma Muscat met Out of Sight de voorronde van haar land, in Turijn stond ze met I Am What I Am op het podium.

Update 13 februari: de groep heeft bevestigd met het winnende voorrondelied naar Liverpool te trekken.

Over de artiest

The Busker werd in oktober 2012 opgericht door zanger-gitarist Dario Genovese en drummer/percussionist Jean Paul Borg. Later kwamen daar ook nog David Grech als bassist/toetsenist bij en Sean Meachen als saxofonist. De groep laat zich onder andere inspireren door The Beatles en Bob Dylan.

Bekijk hieronder de resultaten van de finale.

#Deelnemer(s)NummerPlaats
6BrookeCheckmate5
12Cheryl BalzanLa La Land13
2Chris GrechIndescridable6
13Christian ArdingEku Ċar10
15DanIt'll Be OK12
8Eliana Gomez BlancoGuess What9
4Fabrizio FanielloTry to Be Better8
5Geo DebonoThe Mirror15
10GiadaI Depend on You14
7IanOn My Own7
11Matt BlxckUp3
3Maxine PaceAlone4
1NathanCreeping Walls11
14Ryan HiliIn the Silence2
16StefanHeartbreaker16
9The BuskerDance (Our Own Party)1

Beluister hieronder de Maltese inzending voor het Songfestival van 2023.

Advertentie