Malta

MALTA

Winnaar ‘X Factor Malta’ naar Songfestival 2020 in Rotterdam

De Maltese publieke omroep PBS bevestigde dat de winnaar van het tweede seizoen X Factor Malta voor het land op het Eurovisiesongfestival 2020 zal staan in Rotterdam.

Het tweede seizoen X Factor Malta begon vorige week al bij PBS, waarbij de eerste audities al werden getoond. De liveshows zullen pas in januari beginnen, met de finale op 8 februari. Dan zullen we dus weten wie er voor Malta zal afreizen naar Rotterdam. Het lied zal pas daarna worden gekozen. Dit is de tweede keer op rij dat Malta hun kandidaat voor het Eurovisiesongfestival kiest via X Factor Malta.

De jury

Net als vorig jaar zal de jury bestaan uit:

  • Howard Keith Debono

Howard is directielid bij Jagged House Music Company, een Maltees bedrijf verantwoordelijk voor onder andere Rifffs MT, The New Victorians en Songfestivalacts zoals die van Ira Losco (2016) en Michela (2019).

  • Ira Losco

Voor de fans van het Songfestival is dit waarschijnlijk de bekendste naam. Ira werd tweede op het Eurovisiesongfestival 2002 met het lied 7th Wonder. In 2016 vertegenwoordigde ze Malta opnieuw met haar lied Walk on Water, waarmee ze op een twaalde plaats eindigde.

  • Alexandra Alden

Alexandra is een Maltese zangeres die in Rotterdam woont. Ze won in 2014 de Jong QuiteQuiet singer-songwriter award in het Nederlandse Delft en in 2019 de LovinMalta award.

  • Ray Mercieca

Ray is al jaren een legendarische zanger in Malta. Hij was de eerste Maltese artiest met een solo record deal in het buitenland. In 1990 zat hij bij de band The Characters. Op dit moment is hij dé man bij The Rifffs.

Malta Eurovision Song Contest

Vorig jaar verving X Factor Malta de al bestaande Maltese selectieshow, Malta Eurovision Song Contest. Het Malta Eurovision Song Contest, ook bekend onder de naam Malta Song Festival, werd al sinds het debuut van Malta op het Eurovisiesongfestival 1971 gebruikt. Recent werden er nog verschillende aanpassingen aan de selectieshow gedaan. Zo werden televoting ingevoerd en de halve finales afgeschaft.

Malta op het Eurovisiesongfestival 2019

Tijdens het Eurovisiesongfestival 2019 in het Israëlische Tel aviv werd Malta vertegenwoordigd door Michela Pace. Zij won de eerste editie van X Factor Malta en zong het lied Chameleon. Michela eindigde op een veertiende plaats met 107 punten.

play

Advertentie