NEDERLANDANALYSE

Welk lied moet Waylon kiezen voor Nederland?

Sinds vorige week vrijdag tot en met gisterenavond bracht Waylon elke avond één nieuw liedje in het tv-programma De Wereld Draait Door. Uiteindelijk zijn dus vijf nieuwe liedjes uitgekomen. Vanavond zal in datzelfde programma bekend worden gemaakt welk van deze vijf Nederland zal gaan vertegenwoordigen in Lissabon. Songfestival.be geeft alvast een analyse. Joël Braem, onze redacteur uit Nederland, kroop hiervoor in zijn pen. 

Back Together
Waylon’s eerste lied werd een week geleden al door hem gezongen. Het doet denken aan het lied van de 3J’s in 2011 met Never Alone. Veel fans hadden wat meer verwacht van Waylon na zijn deelname in 2014, toen nog samen met Ilse DeLange als The Common Linnets. Het lied begint rustig en heeft daarna een mooie opbouw, maar doorheen het nummer wordt het een kabbelende rivier waar maar geen stroomversnelling in komt. Kortom mooi, maar het hoogtepunt waar iedereen op wacht, blijkt niet te komen. Volgens de fans is het een goed nummer om het album op te vullen.

Outlaw In Em
Met het tweede lied gooit Waylon het weer over een hele andere boeg. De zwaardere gitaren en sterke stem maken laten dit country-rocknummer wel swingen. ‘Gewoon lekker’, zoals Waylon het zelf verwoordt. Dit is natuurlijk wel de muziek waar Waylon zelf het meest van houdt en werd beter ontvangen dan Back Together. Dit lied heeft meer de stijl die mensen verwachten van Waylon, dus dit lied wordt voorlopig zeker niet uitgesloten. Helaas heeft het kans om weg te vallen naast het krachtige nummer uit Hongarije. En nog een klein puntje, Het lied duurt drie minuten en tweeëndertig seconden, het zou dus nog moeten worden ingekort als Waylon dit lied kiest.

The World Can Wait
In tegenstelling tot Outlaw in Em is dit een ballade. Het lied gaat over de dingen die belangrijk zijn in het leven, waaronder zijn vriendin, Bibi Breijman. De titel wordt dan ook veelvuldig gezongen in de refreinen. Het album waarop alle liedjes zullen verschijnen zal dezelfde naam gaan dragen, evenals zijn aangekondigde tour, wat voor de publiciteit natuurlijk een voordeel kan zijn. Dit lied wordt daardoor ook het meest verdacht van een toekomstige Songfestivaldeelname.

That’s How She Goes
Dit nummer blijkt achteraf niet door Waylon zelf te zijn geschreven, maar een cover te zijn van countryzanger Mitchell Tenpenny met exact dezelfde muzieklijn en titel. Tenpenny schreef het nummer ruim drie jaar geleden, maar heeft het lied nooit uitgebracht. Echter verzekerde Waylon zelf dat hij alle liedjes zelf zou schrijven. In de media komt er dan ook een stormvloed aan reacties op hem af. Veel fans vragen zich nu af waarom Waylon de waarheid verdraait, mede doordat hij in de eerste uitzending liet weten dat hij heeft besloten niet het publiek te laten kiezen, maar hijzelf de keuze zal maken. Dit bleek achteraf al voor de uitzending van The Voice Of Holland te zijn beslist, waarin de topfavoriet uit zijn team naar huis werd gestuurd door het publiek. Dit lied zal waarschijnlijk door de commotie het Songfestival niet halen.

Thanks But No Thanks
Volgens presentator Matthijs van Nieuwkerk is dit de grootste kanshebber. Ook bij veel fans heeft dit lied de voorkeur. Hoe minder instrumenten er worden gebruikt, des te meer zijn rauwe stem indruk maakt. Het lied past het beste tussen alle gekkigheden die op het Songfestival zullen gaan plaatsvinden en zal een mooi rustpunt kunnen creëren in alle drukte. Het blijft een risico om een sober lied als dit tussen vuurwerk te plaatsen, maar misschien is dit juist wel het jaar voor Waylon.

Als je alle liedjes nog eens wilt beluisteren, kan dat hier.

Advertentie