Noorwegen

NOORWEGEN

Noorse omroep na stemproblemen: ‘We verontschuldigen ons hiervoor’

Zware problemen bij het stemmen gisteren tijdens de finale van Melodi Grand Prix in Noorwegen. Nadat iedereen opgetreden had, mochten de fans stemmen om te beslissen welke vier artiesten naar de superfinale zouden gaan. Het platform om te stemmen op de website van de Noorse omroep NRK viel uit en een jury besliste over de vier superfinalisten.

De Noorse omroep heeft nu gereageerd op het debacle en op de vele kritiek. ‘Die jury bestaat uit 30 mensen van verschillende leeftijden die op een representatieve manier geselecteerd zijn en van overal in het land komen’, zegt Stig Karlsen van NRK. Deze jury is een back-up voor het geval zaken verkeerd gaan tijdens het stemmen. De winnaar van MGP was sowieso altijd al bij de favorieten om te winnen.’ Vreemd genoeg baseerde de ingevallen jury zich op de studioversies van de liedjes, en niet op beelden van de repetities.

Het was de eerste keer dit jaar dat Noorwegen gebruikmaakte van online stemmen. ‘Het was bedoeld als een interactieve, gratis manier van stemmen voor iedereen. Er zijn zeker mensen ontgoocheld en kwaad vandaag, maar we zien wel dat het stemmen heel populair was. We verontschuldigen ons dan ook hiervoor.’ Tijdens de eerste liveshow van MGP dit jaar waren ook al eens stemproblemen opgedoken.

Emoji’s

De oorzaak ligt volgens de omroep deels bij de vele reacties die binnenstroomden op het platform tijdens de optredens. Maar liefst 38 miljoen emoji’s zouden door de fans verstuurd zijn en daardoor viel het systeem uit. Na ieder optreden werden emoji’s van de fans op het scherm getoond, maar na het zevende optreden gebeurde dat opeens niet meer. Voor de superfinale, die Ulrikke won met Attention, konden fans wel weer stemmen.

Niet alleen fans maar ook Noorse media en managers van de deelnemende acts uitten kritiek. Die laatste beweren niet op de hoogte geweest te zijn van een jury als back-up plan. Er wordt gesproken van ‘een gebrek aan respect tegenover alle mensen die aan de tien liedjes gewerkt hebben.’

Advertentie