Noorwegen

NOORWEGENLIVERPOOL 2023

Noorse preselectie voor Songfestival 2023 gooit roer om

De Noorse omroep NRK behoudt Songfestivalvoorronde Melodi Grand Prix, maar past wel het aantal uitzendingen en het concept aan. Daarbij wordt vooral gekeken naar het verleden. Dat meldt Eurovision.tv.

De vijf voorrondes en de herkansingsronde van de afgelopen jaren gaan op de schop. In plaats daarvan zal MGP 2023 ‘maar’ drie halve finales tellen. Die gaan op antenne vanuit opnamestudio’s van de NRK op 14, 21 en 28 januari en hebben telkens zeven kandidaten die het tegen elkaar opnemen. Televoting bepaalt welke drie van hen doorstoten naar de finale, op zaterdag 4 februari. Datzelfde concept werd een goed decennium geleden ook al gedurende enkele jaren gehanteerd.

Internationale jury’s keren terug

Die finale wordt afgewerkt in de stad Trondheim en heeft, in tegenstelling tot voorgaande edities, geen onmiddellijk geplaatste finalisten meer. Het gaat er dus enkel om de negen halve finalisten die in hun poule de meeste stemmen kregen. In de finale worden ook de internationale vakjury’s weer van stal gehaald, die samen met de Noorse kijkers thuis de helft van de uitslag mogen bepalen.

Arian Engebø en Stian ‘Staysman’ Thorbjørnsen presenteren de vier liveshows. De namen van de in totaal 21 kandidaten voor Melodi Grand Prix 2023 worden bekendgemaakt op woensdag 4 januari tijdens een persconferentie. Aan de winnaar om de tiende plek van Subwoolfer in Turijn te verbeteren.

play

Advertentie