Noorwegen

NOORWEGEN

Noorwegen maakt deelnemers ‘Melodi Grand Prix 2020’ bekend

In Noorwegen zijn de eerste kandidaten vrijgegeven die deelnemen aan de voorronde Melodi Grand Prix 2020. Het concept is helemaal herdacht én uitgebreid. (Bron: NRK)

Aanleiding is de 60e verjaardag van de Noorse muziekwedstrijd: in 1960 werd de eerste editie gehouden, en dit jaar vindt de 58e editie plaats. In de afgelopen jaren werd MGP op één avond afgewerkt, maar dit jaar zijn er in totaal 25 deelnemers en liedjes, verspreid over vijf voorrondes en een finale. In elke voorronde treden vier artiesten uit een landsdeel van Noorwegen aan, achtereenvolgens Noord-, Midden-, West-, Oost- en Zuid-Noorwegen. Alle uitzendingen gaan wel op antenne vanuit de hoofdstad Oslo.

1e voorronde

Nu zaterdag, 11 januari, treden vier deelnemers uit Zuid-Noorwegen aan. Ze worden verdeeld in duels en moeten het per twee tegen elkaar uitvechten. De duelwinnaars nemen het daarop tegen elkaar op in het derde en laatste duel. De winnaar daarvan is de enige finalist die uit de voorronde voortvloeit. Het deelnemersveld voor zaterdag vind je hieronder terug.

Deelnemer(s)Nummer
Kim RysstadRainbow
RayleeWild
GeirmundCome Alive
Lisa BørudTalking About Us

2e voorronde

Deelnemer(s)Nummer
Anna JægerHow About Mars
Kim Wigaard & Maria MohnFool for Love
Rein AlexanderOne Last Time
Torre PettersonThe Start of Something New

3e voorronde

Deelnemer(s)Nummer
AlexandruPink Jacket
Kristin HusøyPray For Me
Sie GubbaKjære du ( Dear You )
Thomas LøsethVertigo

4e voorronde

Deelnemer(s)Nummer
Hege Bjerk Pang
Magnus BoknOver the Sea
Nordic TenorsIn This Special Place
Oda Loves YouLove Who We Love

Finale op 15 februari

Uit de vijf voorrondes komen dus vijf songs naar de finale, op zaterdag 15 februari. Daar treden zij in de muzikale arena tegen vijf andere songs, die al zeker zijn van een plek in de finale en ook al werden vrijgegeven, samen met hun uitvoerders. Eén van de finalisten doet een belletje rinkelen: Didrik Solli-Tangen (foto) nam tien jaar geleden deel aan het Songfestival, dat toen ook in Oslo plaats vond. Met My Heart Is Yours eindigde hij toen twintigste. Dit jaar waagt hij opnieuw een kans, samen met zijn broer Emil. Tone Damli is een andere bekende naam. In MGP 2009 werd zij tweede achter Alexander Rybak met Butterflies, en in 2013 waagde ze haar kans in de Zweedse preselectie Melodifestivalen, waar ze strandde in de herkansingsronde.

play

In elke voorronde zal alvast één van de finalisten live optreden. In de feitelijke Noorse nationale finale strijden de tien kandidaten eerst voor de vier plekjes in de superfinale, waarna via twee extra stemrondes eerst de top twee en nadien de eindwinnaar worden bepaald.

Deelnemer(s)Nummer
Didrik & EmilOut of Air
Ulrikke BrandstorpAttention
AkuviSom du er
SondreyTake My Time
Tone DamliHurts Sometimes

Advertentie