Noorwegen

NOORWEGENKIEV 2017

Gewijzigde voorronde op 11 maart

De organisatie achter de Noorse songfestivalvoorronde Melodi Grand Prix – dezelfde naam als de Deense voorronde – heeft bekend gemaakt dat er (opnieuw) Europese vakjury’s mee zullen beslissen over het liedje van Noorwegen voor Oekraïne.

De finale van MGP zal plaatsvinden op zaterdag 11 maart volgend jaar, opnieuw vanuit de zaal Oslo Spektrum in de Noorse hoofdstad. Niet de Noorse omroep NRK, maar wel de site Ticketmaster maakte de datum bekend, door het evenement online te zetten. 11 maart belooft een drukke, Scandinavische dag te worden: op diezelfde avond selecteren ook de IJslanders én de Zweden hun inzendingen voor Kiev.

Over de inzendingen is nog niets geweten. Wel wordt het stemsysteem hervormd: in voorgaande jaren ging de top-4 van het finaleveld telkens door naar een superfinale, waarin Noorse vakjury’s en televoting de uitslag bepaalden. Volgend jaar zullen die nationale jury’s plaatsmaken voor internationale jury’s. In totaal zullen tien à twaalf landen mee iets in de pap te brokken hebben. Hun precieze aandeel in het eindverdict en het exacte stemsysteem, zijn nog niet bekend.

Kritiek

De invoering van buitenlandse jury’s doet wel erg denken aan de Zweedse voorronde Melodifestivalen, die dat principe in 2009 druppelsgewijs begon in te voeren en waar de jury’s nu voor de helft van de punten garant staan. De NRK pareert die kritiek met twee goede voorbeelden: in de Noorse voorrondes van 1985 en 1995 werden ook Europese jury’s gebruikt, en in beide gevallen won het Scandinavische land toen ook het songfestival. Eerst met Bobbysocks, nadien met Secret Garden.

Overigens is het de Noren menens geworden. Nadat Agnete door het ijs zakte in Stockholm en Noorwegen voor het eerst sinds 2011 niet in de finale stond, wordt er meer druk gezet op de organisatie achter MGP. Projectleider Stig Karlsen laat weten dat Noorwegen binnen ‘enkele jaren’ het songfestival nog eens moet winnen. Het zou dan de vierde zege worden, na de twee bovenvermelde en Alexander Rybak uit 2009.

Advertentie