Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Deze landen nemen deel aan Songfestival 2023 in Liverpool

De EBU heeft de lijst van landen en omroepen vrijgegeven die zullen deelnemen aan het 67e Eurovisiesongfestival. België en Nederland zijn natuurlijk weer van de partij, maar verschillende andere landen sturen hun kat naar het Verenigd Koninkrijk.

Concreet gaat het om volgende 37 landen: Albanië, Armenië, Australië, Azerbeidzjan, België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Ierland, IJsland, Israël, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Malta, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Servië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

De een zijn dood

In vergelijking met de editie van 2022 haken drie landen af: Bulgarije, Montenegro en Noord-Macedonië. Financiële kopzorgen vormen de voornaamste oorzaak voor de terugtrekkingen. Een uitgebreid relaas over de beweegredenen van sommige Europese publieke omroepen lees je in dit eerder gepubliceerde artikel.

Aangezien de landen van de Grote Vijf (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) en Oekraïne, winnaar in Turijn, al zeker zijn van een plek in de finale, blijven er nog maar 31 landen over die het tegen elkaar opnemen in de halve finales, dus 16 in de ene en 15 in de andere. Het verstek van sommige landen vergroot dus finalekansen van de andere aanzienlijk.

Alle informatie

Het is nog niet bepaald in welke halve finale de landen zullen deelnemen en/of stemmen. Dat gebeurt tijdens de allocation draw die hoogstwaarschijnlijk in januari volgend jaar plaatsvindt in het komende gastland. De halve finales van het Eurovisiesongfestival 2023 staan gepland voor dinsdag 9 en donderdag 11 mei, met de finale op zaterdag 13 mei. Alles over het deelnemersveld tot dusver bekend vind je in onze onderstaande kandidatenfiches. Alle andere relevante data vind je hier terug.

candidateflag

Australië

candidateflag

Estland

candidateflag

Georgië

candidateflag

IJsland

candidateflag

Kroatië

candidateflag

Polen

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zweden

candidateflag

Zwitserland

Advertentie