Algemeen

ALGEMEEN

Deze landen zien we (mogelijk) niet op Songfestival 2023

Vrijdag 14 oktober was een slechte dag voor menig fan van het Songfestival. Noord-Macedonië en Montenegro kondigden aan niet aanwezig te zullen zijn op het Eurovisiesongfestival 2023. Rond de deelname van Bulgarije doken verder ook grote twijfels op. In Armenië, Moldavië en Tsjechië heerst nog steeds complete stilte. Wij maken in dit artikel een stand van zaken op.

Midden oktober staat in de wereld van het Songfestival traditioneel gelijk aan de periode waarin de EBU normaal gesproken de officiële lijst van deelnemers aan het volgende Songfestival bekendmaakt. Maar de afgelopen week stuurden tal van omroepen zelf een statement de wereld in.

1. Montenegro

Na een afwezigheid in 2020 en 2021 en een terugkeer in 2022 slaan de Montenegrijnen in 2023 opnieuw een jaartje over. De redenen: het hoge inschrijvingsgeld, het kostenplaatje in het Verenigd Koninkrijk zelf en het gebrek aan geïnteresseerde sponsors.

Kortom, voor een land dat in het verleden al vaker moeilijkheden had om de financiën bij elkaar te krijgen is de huidige economische toestand geen cadeau. Het hoge kostenplaatje dat aan het Songfestival hangt, is dan ook een makkelijke en snelle manier voor de omroep om in de kosten te snijden. Over de terugtrekking van Montenegro schreven we al dit artikel.

Vertegenwoordiger was al gekozen

De bekendmaking van de terugtrekking van Montenegro kwam in de vroege uurtjes van vrijdag 14 oktober. Enkele uren later volgde een opmerkelijke reactie van ENISA, een Amerikaanse zangeres met Montenegrijnse ouders. ENISA vertegenwoordigde de staat New York op de eerste editie van het American Song Contest, waar ze op een laatste plaats in de tweede halve finale eindigde (na de kwalificatieronden te hebben overleefd).

Volgens haar eigen verklaring zou zij de uitverkorene zijn geweest om Montenegro te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in 2023. De financiën gooiden echter roet in het eten.

2. Noord-Macedonië

Noord-Macedonië geeft er voor 2023 ook de brui aan. Het balkanland dat sinds 2008 slechts tweemaal de finale wist te bereiken, wordt dit jaar ook geplaagd door financiële moeilijkheden en haalt dezelfde redenen aan als de Montenegrijnse collega’s.

Het is niet de eerste keer dat Noord-Macedonië van plan was om zich terug te trekken. In 2021 was er het incident rond de Bulgaarse vlag in de videoclip van Vasil, een jaar later volgde een nieuw incident rond een vlag, ditmaal deze van Noord-Macedonië zelf, toen Andrea op de Turquoise carpet haar vlagje op de grond gooide voor een foto. Nationalistische Noord-Macedoniërs konden al deze gebeurtenissen niet appreciëren. Naast de zwakke resultaten, de ontwikkelingen van de afgelopen jaren én de economische crisis, wil de Noord-Macedonische omroep (MRT) het komende jaar mogelijk gebruiken om te herbronnen.

Ondanks de terugtrekking, zijn er ook positieve signalen wat de toekomst betreft. Het land wordt namelijk wel vertegenwoordigd op het Junior Eurovisiesongfestival 2022 door het duo Lara Trpčeska en Irina Davidovska. De Noord-Macedoniërs zullen het Songfestival ook niet moeten missen. MRT zal namelijk de twee halve finales en finale van het Songfestival 2023 gewoon uitzenden, wat een deelname aan het Songfestival 2024 dus niet uitsluit.

3. Bulgarije

Ook uit Bulgarije komen op dit moment signalen van een mogelijke terugtrekking, al moet daar toch enige nuance aan de dag worden gelegd. De Bulgaarse omroep (BNT) heeft op dit moment nog geen enkele officiële verklaring uitgebracht in het kader van een mogelijke deelname aan het Songfestival in Liverpool. De bal ging aan het rollen toen het Twitteraccount van de Bulgaarse delegatie aan de Griekse afdeling van OGAE via een privébericht liet weten dat de Bulgaren er in 2023 niet bij zouden zijn omdat de Bulgaarse omroep geen belang meer hecht aan een deelname.

Een mogelijke terugkeer in 2024 zou op dit moment ook niet op tafel liggen. Ondanks enkele puike Bulgaarse prestaties van de afgelopen jaren met een vierde (Poli Genova in 2016), tweede (Kristian Kostov in 2017), veertiende (Equinox in 2018) en elfde plek (Victoria in 2021, foto), lijkt de relatie tussen het Oost-Europese land en het Songfestival toch opnieuw af te koelen.

Toegegeven, het is een opmerkelijk verhaal. Waarom de Bulgaarse omroep de Grieken eerst zou inlichten over hun mogelijke terugtrekking, blijft onduidelijk. Verder moet ook worden opgemerkt dat het Twitteraccount een tijdje na de bekendmaking voor een korte periode werd gedeactiveerd. Het zou daarnaast ook niet de eerste keer zijn dat het account het slachtoffer wordt van een hacker of grappenmaker, dat gebeurde de afgelopen jaren namelijk wel vaker. Tot een officieel bericht verschijnt van de Bulgaarse omroep, nemen we dit nieuws best met een korreltje zout.

4. Moldavië

Wat Moldavië betreft moeten we ons waarschijnlijk geen zorgen maken. De Moldaviërs zijn altijd laatkomers wat betreft de bevestiging van hun deelname aan het Songfestival. Vaak volgt er zelfs geen bevestiging, en duiken ze gewoon op in de lijst van deelnemers die de EBU bekendmaakt. Of we nu 100% zeker mogen zijn dat de Moldaviërs aantreden in mei, is misschien een brug te ver. Moldavië, één van de armste landen op het Europese continent, lijdt hard onder de (energie)crisis. Het is onduidelijk of de nationale omroep TRM in staat zal zijn om voldoende middelen bij elkaar te krijgen om, naast de hoge energiekosten, de verhoogde participatiebijdrage en accommodatiekosten te betalen.

5. Armenië

Ook de Armeense omroep liet op dit moment nog niet van zich horen, al is dat ook niet uitzonderlijk te noemen. In december 2022 organiseren de Armeniërs het Junior Eurovisiesongfestival. Mogelijk ligt daar nu de focus van de omroep. Verder moet ook nog rekening worden gehouden met het (opnieuw oplaaiende) conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan, wat al een reden was voor de Armeniërs om het ESF 2021 links te laten liggen.

De afgelopen maanden was er weer een korte opflakkering van het conflict, al lijkt er op dat vlak toch enige verbetering in zicht. Volgens Armeense bronnen zouden de twee landen nog voor het eind van dit jaar een oplossing kunnen bereiken. Of het conflict ook dit jaar enige impact zal hebben op een eventuele deelname van Armenië, is op dit moment nog niet duidelijk.

6. Tsjechië

Ten slotte is er verder nog geen nieuws uit Tsjechische hoek. Na een puike zesde en twaalfde plaats in 2018 en 2019 leken de Tsjechen een nieuw elan gevonden te hebben op het Songfestival. In 2021 wist Benny Cristo de finale echter niet te bereiken en dit jaar was de 22ste plaats voor We Are Domi een (grote) teleurstelling. Voeg daar dan nog het gebrek aan interesse en de povere kijkcijfers aan toe, slechts 137.000 Tsjechen stemden af op de finale van 2022, dan is het niet opmerkelijk dat velen zich zorgen maken over een mogelijke Tsjechische deelname.

Conclusie

Het ziet er niet naar uit dat het Eurovisiesongfestival 2023 records zal breken op het vlak van deelnemers. Daar waar we in 2018 nog 43 deelnemers hadden, verloren we ondertussen Hongarije in 2020, Wit-Rusland in 2021, Rusland in 2022, Noord-Macedonië en Montenegro en mogelijks ook Bulgarije in 2023. Een kleine rekensom maakt dan snel duidelijk dat de teller in dat geval op 37 landen komt te staan, het laagste aantal sinds 2014.

Advertentie