Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Dit zijn kanshebbers 1ste halve finale Songfestival 2023

Vanavond gaat na maanden wachten en speculeren eindelijk de eerste liveshow van het Eurovisiesongfestival in Liverpool door. Er is al veel gezegd en geschreven, over sommige artiesten meer dan over andere. Voordat we vanavond het resultaat kennen, speculeren we nog een laatste keer over wie de kanshebbers zijn in de eerste halve finale om naar de finale door te stoten. Tien gaan door, vijf vallen af.

Uiteraard zijn er de grote favorieten, die ook favoriet zijn voor de eindzege zaterdag. In de eerste plaats zijn dat de winnares van 2012 Loreen voor Zweden en de Fin Käärijä met het lied Cha Cha Cha. Loreen lijkt, zoals Atlas die het hemelgewelf op de rug draagt, een zwaar gewicht te torsen, in de vorm van een lichtgevend platform. Daar was wat om te doen vooraf. Bij de Zweedse voorronde was dat veel groter en er was dan ook eerst niet duidelijk of dat in Liverpool mogelijk zou zijn.

Tijdens haar act begint Loreen liggend op de grond met zoals in 2012 blote voeten. Beetje bij beetje duwt ze het platform omhoog tot ze volledig bevrijd lijkt. ‘Ik geef niet om de pijn, ik wandel door vuur en regen, al waar ik om geef, ben jij’, zingt ze in het Engels met beangstigend lange nagels.

Finland

De Finse vertegenwoordiger is behalve een van de grote kanshebbers voor zowel winst in de eerste halve finale als in de finale meteen ook een van de meest opvallende verschijningen. Hij lijkt zo weggelopen uit reclame voor de Michelinbanden. De manier waarop hij kijkt tijdens zijn optreden, beangstigt ons nog meer dan de lange nagels van Loreen. Cha Cha Cha zingt hij, waarbij wij telkens even aan Raymond van het Groenewoud moeten denken. Al is dat bij Käärijä met een veel zwaardere beat dan het gelijknamige lichtvoetige lied van Raymond.

Noorwegen

Ook de Noors-Italiaanse Alessandra doet het met een zware, aanstekelijke beat. Queen of the Kings, zingt ze, een lied over vrouwelijk empowerment. Voor het geval ze zaterdag niet gekroond wordt als winnares van het Songfestival, heeft ze zichzelf alvast een kroontje op het hoofd gezet. Met haar outfit lijkt Alessandra zo uit een film over het oude Egypte of het oude Rome te komen. Afwachten of ze in het moderne Liverpool kan zegevieren.

Tsjechië

De Tsjechische inzending van dit jaar zingt dan weer over een kroontje, meerbepaald dat van de zus. De meiden hebben elk een paardenstaart in het haar waar Rapunzel jaloers op zou zijn. Met ook nog eens dezelfde outfit zien ze er ook als zussen uit. In werkelijkheid zijn de vrouwen van Vesna drie Tsjechische, een Slovaakse, een Bulgaarse en een Russische die in het Engels, Bulgaars, Oekraïens en Tsjechisch zullen zingen. Even leken ze niet zeker van een trip naar Liverpool. EBU wachtte namelijk een aantal dagen om Vesna als Tsjechische kandidaat aan te kondigen. Het gevolg van een Russische vrouw in de groep? Rusland als land mag immers niet meer deelnemen.

Israël

De eerste halve finale lijkt wel een uptempofeestje te gaan worden, met ook een zware beat in het lied Unicorn van Noa Kirel. Noa danst zo wild dat het lijkt alsof ze lenig genoeg is om in haar eigen reiskoffer naar Liverpool opgestuurd te zijn. Of zou ze toch alweer naar Israël opgestuurd moeten worden? Het lied van Noa gaat over volharding en innerlijke kracht, waarmee ze een metafoor maakt van de kracht van een eenhoorn. Voor het geval er toch nog heteroseksuele mannen naar het Songfestival kijken: ze sluit haar act af in ondergoed en met laarsjes.

Kroatië

Niet alleen Noa Kirel maar ook de Kroatische mannen van Let 3 zorgen maar beter dat hun ondergoed proper gewassen is. Ze beginnen het optreden in een jurk, tegen het einde staan ze in hun ondergoed op het podium. De mannen zien eruit als de Kroatische versie van The Village People en hebben een snor waarmee ze vermoedelijk heel fel kunnen kietelen op gevoelige plaatsen. Als de Orde van de Moustasj nieuwe leden nodig heeft, bellen ze best eens naar de Kroatische omroep. De mannen van Let 3 lijken een nietszeggend lied over een tractor te zingen.

Lees hier en hier alles over de repetities van de eerste halve finale. Hieronder kun je repetitiebeelden van alle acts uit de eerste halve finale bekijken.

play

Meer info over alle kandidaten van dit jaar kun je in onze kandidatenfiches hieronder lezen.

candidateflag

Australië

candidateflag

Estland

candidateflag

Georgië

candidateflag

IJsland

candidateflag

Kroatië

candidateflag

Polen

candidateflag

Verenigd Koninkrijk

candidateflag

Zweden

candidateflag

Zwitserland

Advertentie