Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

Vier scenario’s voor Songfestival 2021: van ‘gewoon’ naar ‘lockdown’

Er liggen vier concrete scenario’s op tafel voor het Eurovisiesongfestival 2021 in Rotterdam. Dat maakten de EBU, NPO en AVROTROS bekend tijdens een persconferentie en op Eurovision.tv. Hieronder plaatsen we de inhoud van het ontvangen persbericht van de organisatie. Hieronder wordt het overzicht schematisch weergegeven (foto: Eurovision.tv)

Scenario A: een ESF zoals gepland

In deze situatie wordt het Eurovisiesongfestival georganiseerd zoals dat normaal gesproken zou gebeuren vanuit Rotterdam Ahoy: met negen shows, in een volle arena, met alle landendelegaties in Rotterdam en met tal van activiteiten in en rond Rotterdam, zoals de rode loper, Eurovillage en de Euroclub. De haalbaarheid van dit scenario is grotendeels afhankelijk van de uitrol van een eventueel vaccin voor het coronavirus en/of de beschikbaarheid van betrouwbare sneltests.

Scenario B: een ESF op 1,5 meter

Een Eurovisiesongfestival op anderhalve meter vanuit Rotterdam Ahoy: met negen shows, met publiek in de zaal, wel in beperkte bezetting. Met alle landendelegaties die naar Rotterdam afreizen, met beperkingen ten aanzien van de capaciteit voor delegaties en pers. Activiteiten in en rond Rotterdam vinden op een aangepaste manier plaats.

Doordat er in dit scenario minder ruimte is voor publiek zou er een nieuwe kaartverdeling moeten worden gemaakt. Mocht het zover komen, dan wordt er gewerkt aan een logische en eerlijke verdeling onder de huidige kaarthouders. In de eerste maanden van 2021 wordt daarover meer bekend gemaakt. Wie naast het net vist, krijgt dan het volledige aankoopbedrag gerestitueerd.

Scenario C: een ESF met reisbeperkingen

Een Eurovissongfestival, waarschijnlijk ook op anderhalve meter, vanuit Rotterdam Ahoy zoals in scenario B: met negen shows, met publiek in de zaal, met een beperkte bezetting. Als er landendelegaties zijn die niet kunnen reizen, treden deelnemers vanuit eigen land op. In Rotterdam Ahoy komen alle optredens in de shows samen. De optredens van de landen die wel mogen reizen én de opening- en intervalacts worden nog steeds live uitgevoerd.

Scenario D: een ESF in lockdown

Mocht Nederland opnieuw in een lockdown-achtige situatie terecht komen, dan wordt het een Eurovisiesongfestival zonder publiek en waarschijnlijk zonder activiteiten in en rond Rotterdam. De optredens van de deelnemers komen dan allemaal vanuit hun eigen land en komen samen in de TV-shows die vanuit Rotterdam Ahoy worden gepresenteerd. (Dat gebeurt dit jaar ook al op het Junior Eurovisiesongfestival in Warschau.)

De Nederlandse organisatie van het 65ste Eurovisie Songfestival houdt de komende maanden de reeds gemaakte plannen voor de shows opnieuw tegen het licht. Het thema Open Up en het podium worden meegenomen. En ook de vier presentatoren Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager zijn volgend jaar weer van de partij. Over de verdere invulling van de shows wordt in een later stadium meer bekend gemaakt.

Al het bovenstaande werd ook nog in een (Engelstalig) filmpje gegoten:

play

Advertentie