Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

Dit weten we al over Songfestival 2021

In normale omstandigheden was er in mei 2020 een nieuwe winnaar van het Eurovisiesongfestival gekroond. Het coronavirus heeft daar echter een stokje voor gestoken en de zaken zijn allemaal iets anders gelopen. Na de afgelasting van het Songfestival dit jaar, rezen er veel vragen over het verloop van de liedjeswedstrijd in 2021. In dit artikel lees je alles wat al geweten is over onder andere de locatie, de tickets en de presentatoren.

Waar en wanneer zal het Songfestival 2021 plaatsvinden?

Tijdens de alternatieve liveshow, Eurovision: Europe Shine a Light, werd bekendgemaakt dat het Eurovisiesongfestival ook volgend jaar in Rotterdam zal gehouden worden. De stad had al laten weten nog eens 6,7 miljoen euro te willen vrij maken om het evenement in eigen stad te houden, maar nu ligt de gaststad voor volgend jaar officieel vast. Bovendien zou de Rotterdam Ahoy behouden blijven als arena voor de liveshows. Alles over de locatie van het Songfestival 2021 lees je hier.

Wat betreft de datum van de halve finales en de grote finale, is er ondertussen duidelijkheid. De twee halve finales vinden plaats op 18 en 20 mei, met de grote finale op zaterdag 22 mei.

Wat met de tickets?

De meeste tickets voor het Songfestival 2020 waren al de deur uit voor het evenement afgelast werd. Lange tijd kon de organisatie niet zeggen wat er met die tickets zou gebeuren. Nu is bekend dat de aangeschafte kaartjes volgend jaar ook geldig zijn of terugbetaald kunnen worden. Hoe dat precies in z’n werk gaat, kun je vinden in dit artikel.

Zullen we de liedjes en artiesten van 2020 terugzien?

Omdat een van de charmes van het Eurovisiesongfestival het ontdekken van de nieuwe liedjes is en om de liedjeswedstrijd eerlijk te houden, werd besloten dat er in Rotterdam 2021 nieuwe nummers moeten komen. Of de landen dezelfde artiest(en) naar het Songfestival van volgend jaar zullen laten gaan, mogen de deelnemende omroepen zelf beslissen. Het overzicht van welke keuzes al gemaakt zijn over de kandidaten van volgend jaar kan je in dit artikel lezen. Momenteel is het al uit verschillende landen met zekerheid geweten dat dezelfde artiesten volgend jaar terugkeren, en daarbij horen België en Nederland, met Hooverphonic en Jeangu Macrooy.

Het is nog niet geweten welke landen volgend jaar zullen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival 2021. De kans bestaat dat de afgelasting van de liedjeswedstrijd bij sommige van de 41 landen die dit jaar gingen deelnemen voor financiële problemen zorgt. Langs de andere kant zal de editie van het Songfestival in 2021, na een jaar afwezigheid, ongetwijfeld speciaal worden. Misschien zullen er volgend jaar onverwacht meer dan 41 landen een inzending afvaardigen.

Blijven de presentatoren behouden?

Jan Smit, Edsilia Rombley en Chantal Janzen hadden de presentatie van het Songfestival 2020 normaal gezien op zich mogen nemen. Het staat al een tijdje vast dat het trio dat ook in 2021 zal mogen doen nadat ze zelf die informatie gelekt hadden. Meer daarover lees je hier. Daarnaast zal Nikkie De Jager, beter bekend als NikkieTutorials, te zien zijn tijdens de drie liveshows van het Eurovisiesongfestival 2021. Het viertal was ook afgelopen zaterdag al te zien tijdens Eurovision: Europe Shine a Light.

Brengt het nieuwe coronavirus het Songfestival van 2021 ook in gevaar?

Momenteel is het moeilijk te zeggen hoe de huidige situatie zal evolueren. Zo lang er geen vaccin is, zal de Nederlandse regering geen massa-evenementen toelaten. Het verschil met dit jaar echter, is dat de organisatie niet op snelheid gepakt zal worden. De European Broadcasting Union (EBU) bevestigde dat ze zal samenwerken met het stadsbestuur van Rotterdam om voorbereid te zijn op verschillende scenario’s. Zo zou het Songfestival in gelijk welke omstandigheden moeten kunnen doorgaan. Martin Österdahl, de Zweed die Jon Ola Sand opvolgt als Executive Supervisor, zei daarover het volgende:

Het is van vitaal belang dat het Eurovisiesongfestival volgend jaar kan doorgaan.

Wat met het logo, de slogan en de rest wat al vast lag?

Er is ook al nieuws bekendgemaakt over andere zaken die zullen behouden blijven voor volgend jaar. Bij de bekendmaking van Rotterdam als gaststad voor het Songfestival 2021 tijdens Eurovision: Europe Shine a Light, werd nog gebruikt gemaakt van de slogan van dit jaar. Open Up doet er dus een jaartje bij. Er komt ook geen nieuw podiumontwerp. Een belangrijk argument voor de uiteindelijke beslissing zal het financiële plaatje zijn.

Naar onder andere het logo en de interval-acts blijft het nog gissen. Veel hangt af van de situatie tijdens de week van het Songfestival 2021 en welke coronamaatregelen er op dat moment nog gelden. Wat wel al vast staat is dat we je met Songfestival.be ook volgend jaar met veel plezier al het Songfestivalnieuws zullen brengen!

Advertentie