Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021ROTTERDAM 2021 REPETITIES

Liveblog – Rotterdam Live – Repetitiedag #4 (Dinsdag 11 mei)

Welkom bij ons liveblog over de repetities voor het Eurovisiesongfestival 2021. Songfestival.be is ook dit jaar weer op de eerste rij om je zo snel en kwalitatief mogelijk alle nieuwtjes te brengen over het reilen en zeilen op het Songfestivalpodium in de Ahoy in Rotterdam. Vandaag repeteren de landen van de tweede helft van de tweede halve finale, voor de eerste keer.

flagGeorgië

play

Vandaag is tijdens de eerste repetitie de Georgische Tornike Kipiani aan de beurt met zijn nummer You. Het optreden begint met de zanger voor de openstaande deuren die aan de zijkant verlicht worden, daarna staat hij in het donker onder een blauwe spot. Hij draagt een wit hemd met een zwarte broek. De camerastandpunten zijn heel innemend. Het komt heel erg oprecht over. Na het begin wordt een blok achter hem geplaatst waar hij uiteindelijk op gaat zitten. Daarna worden delen van de tekst uit het nummer op hem geprojecteerd. Ook op het ledscherm komt de tekst regelmatig terug, niet alleen in het Engels, maar ook in het Georgisch. De graphics op het ledscherm zijn mooi gemaakt en passen bij het lied. Het zijn wolkachtige vormen die lijken te worden verlicht door bliksem. De act is zo simpel gehouden dat het eigenlijk heel mooi wordt. De zangkunsten van de zanger zijn niet speciaal, want daar leent het nummer niet voor. Echter zit Tornike zo erg in het nummer dat zijn gevoelens op beeld heel goed overkomen. De eerste repetitie van vandaag is meteen een verrassing. Niemand had het verwacht, maar in het perscentrum horen we veel dat het optreden een kippenvelmomentje geeft. De tweede doorloop zingt Tornike een heel stuk lager, waardoor het eigenlijk heel vreemd klinkt. Waarschijnlijk doet hij dit om te testen hoe de bas in zijn stem overkomt. Op sommige momenten gaat hij dan juist de hoogte in, dit klinkt echter wat vals. De eerste doorloop klonk een stuk beter. Geen slechte repetitie, maar het valt op dat hij nog wat zoekende is.

flagAlbanië

play

Als het Albanese optreden begint, doet het eerste beeld meteen aan Fuego van Eleni Foureira uit 2018 denken. Ook de act van Anxhela begint met een rode rookpluim achter haar op het ledscherm, deze komt meerdere keren terug tijdens het optreden. Anxhela draagt een soort dompteur zonder broek die in diamanten lijkt gedoopt. Het doet wat denken aan de stijl van Ariana Grande. Ze staat alleen op het podium, maar de zangeres zorgt ervoor dat het podium gevuld lijkt. Ook danst ze tussendoor regelmatig. Anxhela maakt alleen gebruik van het hoofdpodium. De kleuren van het licht en op de ledschermen zijn vooral rood met af en toe wat blauw en wit. Ook zijn er lichtflitsen te zien gedurende het optreden vordert. De zangkunsten klinken goed, maar kunnen hier en daar nog wat bijgeschaafd worden. Niet heel opvallend na een eerste repetitie. Naar het einde toe wordt rook het podium op geblazen, waarbij er wolken op de ledschermen verschijnen. De camerastandpunten zijn soms nog wat ver, maar ook dit kan nog veranderen nadat de delegatie de beelden heeft bekeken. De tweede doorloop klinkt de zangeres al krachtiger dan de eerste keer.

flagPortugal

play

De Portugese inzending begint dit jaar in het zwart wit in een 4:3 beeld met sfeervolle verlichting vanaf boven. Het valt meteen op dat onderaan de naam van het land er al bij staat, dit gebeurde nog niet eerder. Na het begin komen er langzaam kleuren in beeld, vooral goud. Dit gebeurt terwijl de camera vanaf boven langzaam naar beneden komt. Op een gegeven moment wordt het beeld wijder en zie je voor het eerst het gezicht van de zanger. De beelden op de ledschermen zijn erg mooi gemaakt. Zo komt er ineens een beeld van een vrouw op het scherm die uiteindelijk richting het half doorzichtige scherm loopt. Het wordt zo in beeld gebracht dat het lijkt alsof de vrouw tussen lantaarnpalen door de zaal in loopt. De zanger loopt daarna achter haar aan richting het podium voor in de zaal. Het beeld op het ledscherm is nu een groot gouden hart. Ook zijn er regelmatig typisch Nederlandse huisjes te zien op het scherm. Aan het einde zie je op het ledscherm een orkest te voorschijn komen, dit maakt het heel sfeervol. Erg origineel gemaakt. Het nummer wordt prima gezongen, daar is niets op aan te merken. De zanger draagt een nette smoking, natuurlijk een hoed en witte schoenen. Portugal verrast de pers in het perscentrum duidelijk. De graphics, beelden en act zijn echt een toegevoegde waarde aan het nummer. Een zeer goede eerste repetitie voor de Portugezen.

flagBulgarije

play

VICTORIA start haar optreden zittend op de grond in gouden verlichting, het lijkt alsof er zand naar beneden wordt gestrooid. Later blijkt dit ook echt zo te zijn. Daarna wordt een beeld vanaf boven getoond, daarbij lijkt het alsof ze op een rots zit met water er omheen op de ledvloer. Daarna loopt ze rond over de rots die begint te draaien. Ze draagt een lichtblauwe wijde outfit. Haar zang is erg mooi, daar valt weinig op aan te merken. De act gaat de rest van het nummer eigenlijk zo door. Er gebeuren verder weinig speciale of noemenswaardige dingen. Er is geprobeerd om dezelfde sfeer als in de videoclip naar het podium te brengen. Dit is goed gelukt, maar op sommige momenten lijkt het wat saai. Aan het einde zingt de zangeres het nummer in het donker met een gouden spot, waarbij de muziek langzaam verdwijnt, waardoor ze de laatste zinnen acapella zingt. Daarna dooft het licht. Dit is mooi bedacht. VICTORIA blijft het hele nummer op het hoofdpodium op haar rots. Het ledscherm achter haar wordt alleen om sterren achter haar te tonen op een aantal momenten. In het perscentrum horen we enkele enthousiaste reacties, echter wordt er ook veel getwijfeld aan de act. Tijdens de tweede doorloop valt meteen op dat het water niet meer blauw is, maar een stuk donkerder.

flagFinland

play

De Finse rockband Blind Channel zet een krachtige eerste repetitie neer op het podium in Rotterdam. Het beeld begint ondersteboven en draait langzaam terug recht als het nummer begint. De act doet veel denken aan het optreden tijdens de nationale finale. Op het ledscherm komen beelden uit de videoclip te voorschijn. Er wordt weer veel rood licht gebruikt dat wordt afgewisseld met wit. Het gaat allemaal heel erg snel. Aan de kijkers met epilepsie zouden we zeggen, kijk even weg. De heren dragen allemaal zwarte kleding. De twee zangers hebben beiden een witte microfoon vast. Wat opvallend is, is dat de middelvingers van alle bandleden rood zijn gemaakt. De zang van de heren klinkt zoals het zou moeten zijn. Tijdens de tweede doorloop worden de pyrotechnics toegevoegd, dit maakt het alleen maar beter. Het doet wat denken aan de heren die Hongarije vertegenwoordigden in 2018. Over de camerastandpunten is heel goed nagedacht en heeft een grote meerwaarde voor het geheel. Er worden ook meer wijde camerabeelden gebruikt, waardoor het beter te volgen is. Al met al een zeer goede eerste repetitie voor Finland.

flagLetland

play

Als de eerste doorloop van Letland begint, zien we eigenlijk alleen maar beeld zonder geluid. Samanta draagt een groene jurk met glinsterende franjes aan de bovenkant en aan haar lange handschoenen. Ze staat in het begin met haar rug naar de zaal met minimale verlichting. De visuals op de schermen zijn goudkleurig met gouden en paarse verlichting. Samanta heeft drie achtergrondzangeressen bij die ook in het groen gekleed zijn en tevens dienen als danseressen. Ook dragen ze groene spatschermen. Natuurlijk heeft ze ook weer haar typische danspasjes mee naar Rotterdam genomen. Het optreden eindigt met een ronddraaiende gouden kroon op het ledscherm. Natuurlijk maakt ze hier zelf ook een leuke eindpose van. In een zaal naast de persruimte was wel geluid te horen, volgens collega’s van andere pers horen we dat Samanta prima heeft gezongen. In de tweede doorloop valt inderdaad meteen op dat de zangeres vocaal erg goed getraind is. Het is op zich een leuk optreden, maar het valt af te wachten of Europa en Australië hiervoor zullen vallen. Het is misschien minder toegankelijk dan andere inzendingen.

flagZwitserland

play

Het Zwitserse optreden is heel speciaal. Er wordt gebruik gemaakt van heel veel verschillende camerastandpunten, die de act heel erg mooi in beeld brengen. Hij staat op een soort wit platform met een stellage erop die wat aan de stoel van Leonora uit Denemarken in 2019 doet denken. Hij is volledig in het zwart gekleed met glinsterende accenten op zijn hemd. Gjon zingt zijn nummer echt prachtig. Dit is nu een optreden waar heel erg weinig op aan te merken valt. Dit is het eerste optreden waarvan meteen wordt gedacht: ‘Dit zou gigantisch kunnen winnen!’. De act is erg goed in elkaar gestoken. Hij danst zelfs tijdens zijn nummer, dit is helemaal niet te merken aan zijn zang. Wel lijken sommige camerastandpunten nog niet helemaal op zijn plaats te zijn, dit komt natuurlijk omdat het nog maar een eerste repetitie is. Naar mate er meer gerepeteerd wordt zal dit waarschijnlijk wel in orde komen. Om het optreden samen te vatten, het ziet er prachtig uit en is zo goed als af. Hier en daar kan er nog wat gefinetuned worden. Misschien zou Zwitserland nog wel eens kunnen winnen na al die jaren.

flagDenemarken

novideo

De eerste doorloop voor Denemarken gaat na een halve minuut al de mist in. Alleen de muziek is nog te horen, de stemmen vallen weg. We zien wat vreemde beelden, waarna de eerste doorloop stopt. De tweede doorloop gaat het wel goed. De act is vrijwel hetzelfde als in Dansk Melodi Grand Prix 2021. De leadzanger begint tussen de twee openstaande deuren van het ledscherm. De twee zangers van Fyr og flamme staan beiden weer op een rond platform dat onderaan een verlichte rand heeft. Het moment dat de leadzanger naar zijn compagnon gaat tijdens de nationale finale is aangepast. In plaats daarvan loopt hij over de runway richting het podium vooraan in de zaal. Daarna gaat hij weer terug naar zijn platform. De kleuren en belichting zijn ook vrijwel hetzelfde. Er wordt weer veel gebruik gemaakt van roze en blauwe kleuren. De outfits die worden gedragen zijn ook niet veranderd. De zang klinkt niet slecht, maar knalt er ook niet echt uit. De heren hebben drie achtergrondzangers meegenomen naar Nederland. De ruimte voelt aan de ene kant wel wat aan de lege kant. De act lijkt niet helemaal goed te vertalen naar het grote podium hier in Rotterdam. Op het einde wordt afgesloten met vuurwerk. Tijdens de derde (dus eigenlijk de tweede) is er niet bijzonders wat nog opvalt. Iedereen in het perscentrum kent het ondertussen wel.

Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021, en morgen repeteert de groep opnieuw in Rotterdam. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.

Advertentie